UEFA Europa Conference League

[UEFA Europa Conference League][slideshow]

Pre-game...

[pre-game][btop]

After match...

[After match][btop]

Η ανάλυση της ιστορικής πρόκρισης στους 16 του Conference League. ΠΑΟΚ - Midtjylland 2-1 (5-3 στα πέναλτι)


Ο Razvan Lucescu ήξερε πολύ καλά ότι ύστερα από το αρνητικό αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα στο MCH Arena, η ομάδα του θα έπρεπε να υπερβάλει εαυτόν για να πάρει την πρόκριση απέναντι στη δανέζικη Midtjylland. Θα έπρεπε να υπερνικήσει την αστοχία της και την αμυντική της επιπολαιότητα. Τελικά, η ομάδα παρουσιάστηκε προετοιμασμένη πνευματικά και ακόμα περισσότερο αποφασισμένη για την πρόκριση.

Κομβική επιλογή του Ρουμάνου τεχνικού αποδείχθηκε η χρησιμοποίηση στο βασικό σχήμα του Adelino Vieirinha και του Jasmin Kurtić, θέλοντας να προσδώσει περισσότερη εμπειρία στους Θεσσαλονικείς. Σε γενικές γραμμές πήρε από τους παραπάνω ποδοσφαιριστές ό,τι καλύτερο μπορούσε να πάρει.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του Evander

Κρίνοντας από το πρώτο παιχνίδι, πονοκέφαλο αποτελούσε ο περιορισμός του 23χρονου Βραζιλιάνου Evander. Στον επαναληπτικό, σε αυτό το κομμάτι η δουλειά έγινε ομαδικά. Ο Ρουμάνος τεχνικός δεν έδωσε προσωπική εντολή για ατομικό μαρκάρισμα. Το αποτέλεσμα ήταν να περάσει σχεδόν απαρατήρητος ο μεσοεπιθετικός άσος της Midtjylland, εκτός βέβαια από το τελευταίο 30λεπτο της κανονικής διάρκειας, στο οποίο η έλλειψη αυτοπεποίθησης θόλωσε το μυαλό των παικτών του ΠΑΟΚ και λίγο έλειψε να χαθεί η πρόκριση.

Το στοιχείο "κλειδί" στη μεσοαμυντική γραμμή

Το στοιχείο στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ που έκανε ακίνδυνη την Midtjylland ήταν χωρίς αμφιβολία η μεσοαμυντική ομαδική πίεση δύο και τριών παικτών όταν αντίπαλος γύριζε μέτωπο προς την εστία του Αλέξανδρου Πασχαλάκη. Σε εκείνα τα κρίσιμα χρονικά σημεία έγκειται η κυριαρχία της ελληνικής ομάδας.

Ωστόσο, οι Δανοί βρήκαν τρόπους να απειλήσουν την ασπρόμαυρη εστία και αν η συγκέντρωση των τεσσάρων αμυντικών του ΠΑΟΚ δεν ήταν σε υψηλό επίπεδο, τώρα θα μιλούσαμε για τη διαχείριση ενός αποκλεισμού.

Η επιθετική τακτική

Η μανιώδης επιλογή του Bo Henriksen για επιθετικό ποδόσφαιρο, δικαίως αποτέλεσε το κόκκινο πανί για τον Razvan Lucescu. Πολύ λογικά, επέλεξε να παίξει με μακρινές πάσες στην πλάτη τής ψηλά ανεβασμένης άμυνας της Midtjylland.
 
Πηγή: Sportime

Έτσι, ο ΠΑΟΚ μπόρεσε να εκμεταλλευτεί χώρους, αλλά και να αποφύγει την πίεση που θα δεχόταν στο χώρο του κέντρου. Το τελευταίο κυρίως, ήταν το αδύνατο σημείο του δικεφάλου στον πρώτο αγώνα που διεξήχθη στη Δανία.
 

Η καθίζηση των τελευταίων λεπτών της κανονικής διάρκειας

Ωραία η τακτική, ωραία όμως και η φυσική κατάσταση! Και από το δεύτερο η ομάδα πάσχει. Αν και η κούραση δεν αποτέλεσε, όπως θα αποδείξουμε, βασικό στοιχείο της καθίζησης αυτής, είναι όμως βασική αδυναμία την οποία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο εκάστοτε αντίπαλος. Όταν στο 80ο λεπτό ο ΠΑΟΚ δέχτηκε το γκολ από τον Daniel Høegh, φάνηκε η κατάρρευση στην ψυχολογία των Θεσσαλονικέων. Ακόμη και νωρίτερα, γύρω στο 60' της αναμέτρησης, όπου δηλαδή η δανέζικη ομάδα πήρε τα ηνία, όλοι μας σκεφτήκαμε ότι η αιτία ήταν η κούραση των παικτών του ΠΑΟΚ.
 
Με δεδομένο ότι η δανέζικη ομάδα είναι πολύ καλά γυμνασμένη και σχετικά ξεκούραστη, λόγω μη τρεχουσών υποχρεώσεων, η κούραση φάνταζε σημαντικός παράγοντας. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι παρά τις τέσσερις αλλαγές που έκανε ο Razvan Lucescu από το 71ο έως και το 90ο λεπτό δεν κατάφερε να κάμψει την πίεση των παικτών της Midtjylland. 

Σε αυτή την ανισορροπία, μία από τις επιλογές που σίγουρα πέρασε από το μυαλό του Ρουμάνου τεχνικού ήταν να χρησιμοποιήσει τρίτο στόπερ. Όμως, το ενδεχόμενο της παράτασης, όπως και επιβεβαιώθηκε, δεν προέκρινε την επιλογή αυτή. Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να ήταν αποδεκτή μόνο στην περίπτωση που η ομάδα του ΠΑΟΚ προηγούνταν με δύο γκολ διαφορά.
 
Έτσι, αναγκάστηκε το τεχνικό τιμ του ΠΑΟΚ τρόπον τινά να ρισκάρει, διατηρώντας τον σχηματισμό. Ευτυχώς, η τύχη δεν μας γύρισε την πλάτη, διότι εκείνο το δοκάρι στο 82ο λεπτό, δύο μόνο λεπτά μετά την μείωση του σκορ σε 2-1, συνεχίζει ακόμα να κουνιέται μέσα στο μυαλό των χιλιάδων οπαδών του δικεφάλου!

Το παράδοξο της παράτασης

Ενώ λοιπόν, τα τελευταία λεπτά ήταν δραματικά για την ομάδα του ΠΑΟΚ, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της πλήρους κυριαρχίας των Θεσσαλονικέων καθ' όλη τη διάρκεια της παράτασης. Υπενθυμίζω ότι η ομάδα της Midtjylland δεν έκανε ούτε υποψία φάσης στα δύο ημίχρονα της παράτασης. Πράγμα που μας καταδεικνύει τα εξής σημαντικά:

1ον) Η παραζάλη και ο πανικός που παρουσίασε η ελληνική ομάδα στα 30 τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας του αγώνα δεν ήταν αποτέλεσμα κούρασης, αλλά παράλογης διαχείρισης του σκορ πρόκρισης, έως εκείνη τη στιγμή (2-0). Η οπισθοχώρηση συνδυάστηκε με κακή τοποθέτηση σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, καθώς και με έλλειψη καθαρού μυαλού.

2ον) Υπήρχε ο τρόπος να σταματήσει κανείς την επιθετικότητα της δανέζικης ομάδας. Η σωστή τοποθέτηση στο γήπεδο και η σοφή επιλογή του κάθε παίκτη για τη χρονική στιγμή που θα κινηθεί προς τον αντίπαλο είναι τα στοιχεία που φάνηκαν στην παράταση και έλειψαν σε πολλές στιγμές της κανονικής διάρκειας.
 
Αν μη τι άλλο, η βελτίωση της εικόνας μιας κουρασμένης, κατά τα λεγόμενα, ομάδας του ΠΑΟΚ στην παράταση, αποτελεί παράδοξο φαινόμενο. Ταυτόχρονα, καταδεικνύει τη θέληση και τον ζήλο των παικτών του δικεφάλου να προχωρήσουν στην επόμενη φάση του Europa Conferece League.

Η διαδικασία των πέναλτι

Το γεγονός ότι η ομάδα του ΠΑΟΚ είχε 5/5 εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι, δείχνει ότι ο Razvan Lucescu δούλεψε πολύ καλά το ενδεχόμενο αυτό. Η προετοιμασία ήταν σε τέτοιο βαθμό που η ιστορική στιγμή ήρθε επιτέλους για την ελληνική ομάδα. Ύστερα από 4 ευρωπαϊκές αναμετρήσεις στη διαδικασία των πέναλτι ήρθε η στιγμή ο ΠΑΟΚ να πανηγυρίσει την πρόκριση.
 
Το πνεύμα νικητή εύχομαι να συνεχίσει να διακατέχει τους παίκτες του δικεφάλου, γιατί η συνέχεια σε όλες τις διοργανώσεις είναι απαιτητική και επίπονη.

Stratego 

Πηγή 1ης φωτογραφίας: metrosport

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κύπελλο Ελλάδος

[Κύπελλο Ελλάδος][stack]

Retro Videos

[Retro Videos][btop]

Άλλα videos

[Videos][btop]