UEFA Europa Conference League

[UEFA Europa Conference League][slideshow]

Pre-game...

[pre-game][btop]

After match...

[After match][btop]

Δυνατά και αδύνατα σημεία στην τακτική - (ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 1-1)


Την Κυριακή είχαμε παιχνίδι τακτικής στην Τούμπα. Οι δύο ομάδες ήταν πολύ προσεκτικές καθώς, τόσο ο ΠΑΟΚ ήθελε να κερδίσει τους τρεις βαθμούς, όσο και ο Ολυμπιακός να φύγει τουλάχιστον με τον ένα βαθμό της ισοπαλίας. Πράγμα το οποίο το κατάφερε.

Η παράταξη των ομάδων στο γήπεδο

Ο Razvan Lucescu χρησιμοποίησε το αγαπημένο του σύστημα 4-2-3-1, χωρίς κάποια αξιοσημείωτη έκπληξη στο αρχικό σχήμα. Η χρησιμοποίηση του Λευτέρη Λύρατζη στο δεξί άκρο της άμυνας, αντί του νεοαποκτηθέντος Ισπανού Joan Sastre καταδείκνυε την λογική του Ρουμάνου να μην εκτεθεί στα μετόπισθεν. Ίδια λογική είχε και η χρησιμοποίηση του πορτογάλου André Vieirinha. Παρά τις ιδιαίτερες αυτές προφυλάξεις, ο Ολυμπιακός χτύπησε στις πλευρές με μεγάλες 40άρες μπαλιές που έφεραν σε δυσκολία όλη την αμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ. Σαφώς δουλεμένη η ομάδα του Ολυμπιακού σε αυτή την τακτική. 

Ο Ολυμπιακός στον αντίποδα φοβήθηκε πολύ το παιχνίδι. Αυτό καταμαρτυρά το σύστημα με τρία στόπερ που επέλεξε ο Pedro Martins. Με βασικό προσανατολισμό την εκμετάλλευση στην κόντρα των κενών χώρων, κατάφερε, όπως άλλωστε προανέφερα, να αιφνιδιάσει την ομάδα του ΠΑΟΚ. Από εκεί και έπειτα, η μη χρησιμοποίηση του Youssef El Arabi για ικανό χρονικό διάστημα, (μπήκε αλλαγή στο 87ο λεπτό !), ίσως να είναι και καταλυτική για την έκβαση του αποτελέσματος. Ο λόγος είναι ότι η πιο απρόβλεπτη και γρηγορότερη κίνησή του, σε σχέση με τον πιο "βαρύ" Tiquinho Soares, θα μπορούσε να μειώσει τον βαθμό πίεσης του ΠΑΟΚ στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα. Του είμαστε ευγνώμονες! 

Το αμυντικό ανάχωμα στην ομάδα του Ολυμπιακού.

Το 3-4-3 του Pedro Martins, έχει στοιχεία έντονης επιθετικής λογικής, πολύ πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με το πολύ διαδεδομένο και πολυχρησιμοποιημένο 4-3-3. Είναι σαφώς πιο δύσκολο να εφαρμοστεί στο γήπεδο και αυτός είναι ο λόγος που, γενικά, δεν προτιμάται. Ο τεχνικός των ερυθρολεύκων θεώρησε ότι χρησιμοποιώντας αυτή τη διάταξη θα μπορούσε να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα και να βγαίνει με ταχύτητα στον αιφνιδιασμό.

Αν προσέξουμε θα δούμε ότι τη στιγμή που οι ερυθρόλευκοι κερδίζουν τη μπάλα κινούνται κατά κύματα στο άλλο μισό του γηπέδου. Εντούτοις, ο ΠΑΟΚ δεν ένιωσε πίεση αντίστοιχη της ενεργητικότητας του Ολυμπιακού σε φάσεις transition.

Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η ομάδα του Razvan Lucescu κατάφερε να είναι εγκεφαλικά και πνευματικά πιο συγκεντρωμένη, κερδίζοντας κατά κράτος τους ερυθρόλευκους στον τομέα των διεκδικήσεων. Τα ποσοστά δείχνουν τη μεγάλη διαφορά, καθώς εκείνο του ΠΑΟΚ είναι στο 67% και το αντίστοιχο του Ολυμπιακού στο 33%, σε σύνολο διεκδικήσεων 62! Σε απόλυτους αριθμούς ο δικέφαλος κέρδισε 41 φάσεις μονομαχίας!

Το προβληματικό build-up του ΠΑΟΚ 

Στην προσπάθεια να χτίσει την επίθεση ο ΠΑΟΚ από την άμυνα, φάνηκαν πολλά προβλήματα δυσλειτουργίας. Από ένα σημείο και μετά η προσαρμογή της πίεσης του Ολυμπιακού ήταν πάνω στους αμυντικούς μας, αφήνοντας χώρο μόνο στον Ángel Crespo, εντοπίζοντας την αδυναμία του στο build-up. Έτσι η ομάδα του Razvan Lucescu εγκλωβίστηκε πολλές φορές στο πρώτο τέταρτο του γηπέδου, αδυνατώντας να αυξήσει την πίεση στην άμυνα του Ολυμπιακού.

Οι παράλληλες μεταβιβάσεις στην αμυντική γραμμή της ομάδας μας, χωρίς ενεργητικότητά και "πονηριά" στην κάθετη πάσα, δείχνει καταφανέστατα την έλλειψη ποιότητας στη γραμμή αυτή. Εξαιρούνται, σαφώς, κατά κύριο λόγο ο André Vieirinha και κατά δεύτερο, ο Ισλανδός Ingi Ingason. Παρατηρήθηκε λοιπόν, μία κατάσταση νιρβάνας με παράλληλες πάσες χωρίς το σθένος διατήρηση της μπάλας και αναζήτησης κάθετης πασάς ώστε να σπάσει η πίεση του αντιπάλου. Αν μη τι άλλο αυτό είναι το τρωτό σημείο της ομάδας.

Με λύπη μου παρατηρώ ότι και στην πρώτη θητεία του Ρουμάνου τεχνικού στον ΠΑΟΚ, όταν αντιμετώπιζε ποιοτικό αντίπαλο, παρουσίαζε τα ίδια τρωτά σημεία. Φέτος όμως, τα σημάδια είναι πιο ανησυχητικά, δείγμα της έλλειψης ικανών αμυντικών με εμπειρία και τεχνική.

Στον αντίποδα, η βελτίωση της ομάδας στη συγκέντρωση, αποτελεί θετικό σημάδι για τη συνέχεια του χτισίματος της ομάδας που όλοι εμείς, οι φίλοι της ομάδας, επιζητούμε!

Stratego 

Πηγή φωτογραφίας: Radar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κύπελλο Ελλάδος

[Κύπελλο Ελλάδος][stack]

Retro Videos

[Retro Videos][btop]

Άλλα videos

[Videos][btop]