UEFA Europa Conference League

[UEFA Europa Conference League][slideshow]

Pre-game...

[pre-game][btop]

After match...

[After match][btop]

Δίκαιη ανατροπή - (ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 2-1)


Σε υψηλή ένταση ολοκλήρωσε και αυτό το παιχνίδι η ομάδα του Razvan Lucescu, κάνοντας μάλιστα ανατροπή στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Σε ακόμη έναν αγώνα, η λήξη του, βρίσκει την ομάδα ακόμη πιο καταπονημένη, ενόψει βέβαια και της πιεστικής συνέχειας των τριών διοργανώσεων, στις οποίες ο δικέφαλος του βορρά διατηρεί ελπίδες για κάτι καλό. 

Η τακτική του Παναθηναϊκού

Η ομάδα του Παναθηναϊκού ήρθε στην Τούμπα ευελπιστώντας ότι θα μπορούσε να κερδίσει τουλάχιστον τον βαθμό της ισοπαλίας. Παρατάχθηκε με το αγαπημένο σύστημα του Ivan Jovanović 4-3-3, με αμυντικό προσανατολισμό και επιλογή να χτυπήσει στα άκρα της άμυνας του ΠΑΟΚ. Αν υποθέσουμε ότι το κατάφερε στην πρώτη φάση που δημιούργησε με τον Sebastián Palacios, από εκεί και μετά δεν άφησε εμφανή στίγματα στην άμυνα του δικεφάλου.

Μετά την επίτευξη του τέρματος, οι πράσινοι, έκαναν τα πάντα για να ροκανίσουν τον χρόνο, σπάζοντας τα νεύρα των οπαδών, αλλά και των παικτών του δικεφάλου. Παρόλα αυτά, η αμυντική λειτουργία τους ήταν τακτικά ορθή και σχεδόν απροσπέλαστη. Έκλεισε με προσήλωση την πρόσβαση στα καρέ του Alberto Brignoli, δημιουργώντας δύο ζώνες άμυνας.

Η τακτική του ΠΑΟΚ

Η αγωνία ζωγραφίστηκε στα πρόσωπα των παικτών του Razvan Lucescu, από τη στιγμή που στο 6ο μόλις λεπτό μάζεψε ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης τη μπάλα από τα δίχτυα του. Από εκεί και πέρα, η ομάδα του δικεφάλου επιδόθηκε σε έναν μονόλογο πίεσης προκειμένου να βρει το γρήγορο γκολ της ισοφάρισης. Δεν το κατάφερε, έως ότου να μπει στον αγωνιστικό χώρο ο Diego Biseswar και να δώσει την απαιτούμενη κινητικότητα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Ο τρόπος που επιτίθεται ο δικέφαλος του Βορρά στις κλειστές αντίπαλες άμυνες, παρόλη την έλλειψη απαιτούμενης ποιότητας στη μεσοεπιθετική γραμμή, μπορεί να θεωρηθεί υποδειγματικό μοντέλο για τις ελληνικές ομάδες. Είναι σαφώς δουλειά του προπονητή, την οποία την πιστώνεται. Αν υπήρχε στην διάθεση του Ρουμάνου τεχνικού καλύτερο ποιοτικά υλικό θα μπορούσε να "καθαρίσει" όλα τα παιχνίδια, χωρίς να κοπιάσει σε υπερβολικό βαθμό.

Κρίσιμα στατιστικά

Εντούτοις, ένα πολύ σημαντικό στατιστικό στοιχείο καταδεικνύει την έλλειψη μαχητικότητας στον χώρο της μεσοαμυντικής γραμμής. Αυτό δεν είναι άλλο από εκείνο των κερδισμένων διεκδικήσεων. Επιμένω πολύ σε αυτό το στοιχείο γιατί τονίζει το πάθος, τη δύναμη και την πνευματική κατάσταση σε ατομικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο. Δηλαδή, κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει η ομάδα στον ιδιαίτερο στόχο  απόκτηση της μπάλας.

Έτσι λοιπόν, από τις 86 περιπτώσεις διεκδικήσεων, που παρουσιάστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, μόνο το 39,5% αυτών ήταν πετυχημένες για την ομάδα του ΠΑΟΚ. Πράγμα που αντικατοπτρίζει κατά τη γνώμη μου την εικόνα του κυριακάτικου αγώνα. Αποτελεί ταυτόχρονα και την αιτία της δυσκολίας της συγκεκριμένης αναμέτρησης.

Πηγή: Sport24 


Αντίστοιχη, θλιβερότερη εικόνα μπορούμε να διακρίνουμε στις εναέριες διεκδικήσεις. Από τις 23 εναέριες, οι παίκτες του ΠΑΟΚ βγήκαν κερδισμένοι μόνο κατά ποσοστό 30,435%!

Το στατιστικό αυτό καταδεικνύει την έλλειψη κεφαλοσφαιριστών ικανών να διεκδικήσουν με αξιώσεις μπάλες στον αέρα. Σίγουρα, αυτό δεν είναι το δυνατό σημείο της ομάδας του Razvan Lucescu. Είναι όμως σαφώς δευτερεύουσας σημασίας εν συγκρίσει των προσδοκώμενων γκολ (expected goals). Σε αυτόν τον τομέα ο ΠΑΟΚ είναι μακράν η καλύτερη ομάδα της Super League Interwetten.

Πηγή: Sport24

Η ομάδα του ΠΑΟΚ πατάει την αντίπαλη περιοχή. Όμως, δεν υπάρχει αντιστοιχία σε σχέση με τις ευκαιρίες που δημιουργεί. Με άλλα λόγια, όπως άλλωστε φαίνεται και στο αμέσως παραπάνω γράφημα, θα έπρεπε να σκοράρει όχι 2 αλλά τουλάχιστον 3 γκολ, με τάση προς τα 4. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι λείπει η ποιότητα σε παίκτες που ο ρόλος τους είναι να στείλουν τη μπάλα στο αντίπαλο πλεκτό. Δυστυχώς, οι μεταγραφές ολοκληρώθηκαν. Ευελπιστούμε σε κάτι καλύτερο στις μεταγραφές του Ιουνίου. Έως τότε, ασκούμε το γνωστό "επάγγελμα" του ΠΑΟΚτσή. Κάνουμε υπομονή!

Stratego 
Πηγή φωτογραφίας: newpost

Ευχαριστούμε το site "Sport24" για τη δυνατότητα που δίνει στους αναγνώστες του (συμπεριλαμβανομένων και εμάς), να διεισδύσουμε στον κόσμο των ποιοτικών στατιστικών αριθμών, βλέποντας το ποδόσφαιρο με ωραία, τεχνική ματιά, μακριά από πάθη βίας και προστριβές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κύπελλο Ελλάδος

[Κύπελλο Ελλάδος][stack]

Retro Videos

[Retro Videos][btop]

Άλλα videos

[Videos][btop]