UEFA Europa Conference League

[UEFA Europa Conference League][slideshow]

Pre-game...

[pre-game][btop]

After match...

[After match][btop]

Ούτε ο γιαλός είναι στραβός, ούτε στραβά αρμενίζουμε. Γιατί οι αποχωρήσαντες φορ βελτιώνονται!


Η τελευταία επιθετική δεινότητα των πρόσφατα απερχόμενων από τον ΠΑΟΚ σέντερ φορ και συγκεκριμένα των Antonio Čolak, Karol Swiderski και Chuba Akpom, μπορεί να αποδεικνύει πολλά, μπορεί όμως και τίποτα. Άλλωστε, το ζητούμενο για οποιονδήποτε παίκτη, σε οποιοδήποτε άθλημα είναι η συνέχεια, δηλαδή η σταθερότητα στην απόδοσή του και σε καμία των περιπτώσεων μια μικρή περίοδος και δη η αρχή της, δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Μπορεί λοιπόν οι τρεις προαναφερθέντες να έχουν δείξει αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα μετά την αποχώρηση τους από τον ΠΑΟΚ, εντούτοις, δεν αποτελεί έκπληξη. Και δεν αποτελεί έκπληξη, γιατί ναι μεν στους αγώνες με τη φανέλα του δικεφάλου δεν είχαν τις αντίστοιχες επιδόσεις, όμως τα χαρακτηριστικά των δυνατοτήτων τους είναι γνωστά και οφθαλμοφανή.

Έτσι, για τον καθένα από αυτούς έχω να επισημάνω τα εξής:

Ο Antonio Čolak

Ο Κροάτης αγωνίζεται πλέον στη Premiership της Σκωτίας με τη φανέλα της Rangers FC. Σε 3 επίσημα παιχνίδια στο Σκωτσέζικο πρωτάθλημα έχει πετύχει 2 γκολ και σε άλλα 3 για τα προκριματικά του UEFA Champions League κατάφερε να χριστεί σκόρερ 2 φορές!

Η πρόσφατη επίδοσή του στο νησί δεν αποτελεί έκπληξη για εμένα, καθώς είναι ένας παίκτης με καθαρά χαρακτηριστικά φορ κρούσης. Σίγουρα δεν είναι forward top level, είναι όμως ένας κανονικός σέντερ. Για να δείξει ωστόσο, τα στοιχεία που διαθέτει θα έπρεπε να αξιοποιηθεί αναλόγως.

Η ορθή αξιοποίησή του έχει να κάνει (α) με την συχνότητα που τροφοδοτείται και (β) με τη διατήρηση του επιπέδου ενέργειάς του σε υψηλό επίπεδο.

Με άλλα λόγια, θα έπρεπε:
(α) να κινούνταν σε μικρή απόσταση από την αντίπαλη περιοχή και να τροφοδοτούνταν περισσότερο.
(β) να μην συμμετείχε σε φάσεις άμυνας, πέρα από την πίεση στο δεύτερο μισό του γηπέδου, όταν δηλαδή ολόκληρη η ομάδα ανεβαίνει ψηλά να δυσκολέψει τη δημιουργικά παιχνιδιού από τους αντιπάλους αμυντικούς.

Τέτοιος είναι ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιείται στη Rangers FC.

Ο Karol Swiderski

Ο Πολωνός παίζει αυτή την περίοδο στην Charlotte FC που συμμετέχει στο πρωτάθλημα MLS των ΗΠΑ. Η σεζόν 2021-2022 εκεί δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Ο Karol Swiderski αγωνίστηκε έως σήμερα σε 22 αγώνες πετυχαίνοντας 8 γκολ. Αν και δεν μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά ότι το επίπεδο του MLS είναι ποιοτικότερο, εντούτοις το γεγονός ότι γίνεται αξιόλογη προσπάθεια ενίσχυσης των αμερικανικών ομάδων με πολύ ποιοτικούς παίκτες, το καθιστά τουλάχιστον ανερχόμενο.

Ωστόσο, ο Πολωνός δεν πιστεύω ότι είναι φορ κρούσης. Είναι ο μοναδικός χειρισμός του Ρουμάνου τεχνικού για παίκτες που αγωνίζονται στη θέση "9", που μπορεί να χαρακτηριστεί ορθός. Αυτό διότι ο Karol Swiderski δεν είναι φορ και δεν έχει την ικανότητα να γεμίσει με όγκο την αντίπαλη περιοχή.

Η απομάκρυνσή του από τον ΠΑΟΚ θεωρείται κατά τη γνώμη μου σωστή κίνηση, επειδή ο Πολωνός δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποια άλλη θέση με θετικό πρόσημο.

Ο Chuba Akpom

Ο Άγγλος φορ έπαιξε ήδη 3 αγώνες με τη φανέλα της Middlesbrough FC (έως τις 17/8), σημειώνοντας 2 γκολ και αυτά σε έναν αγώνα (κόντρα στην Sheffield United). Αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Championship στην Αγγλία, σε επίπεδο σαφώς δυσκολότερο και ποιοτικότερο από της Superleague.

Ποτέ δεν ήταν ο αγαπημένος μου παίκτης, καθώς η προχειρότητα με την οποία χειριζόταν τη μπάλα και η τσαπατσουλιά του, έδινε την εντύπωση ότι υπερέβαλλε εαυτόν και συνεπώς, τα στάνταρ του ήταν πολύ χαμηλότερα από αυτό το λιγοστά θετικό που έβγαζε στο γήπεδο.

Ένα από τα θετικά του σημεία ήταν η δύναμή του. Χαραμίστηκε όμως στον βωμό της ομαδικής αμυντικής λειτουργίας.

Χαρακτηριστικά, η σπατάλη της ενέργειας, που ομολογουμένως διαθέτει το παλληκάρι, τον αποδυνάμωσε στα μάτια όλων, καθιστώντας τον ακίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνες. Αν χρησιμοποιούνταν διαφορετικά, σε συνδυασμό με τη δύναμή του, θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου, να αποτελέσει τον φορ περιοχής του δικεφάλου, ώστε να κάνει το αυτονόητο. Να κερδίσει τις ψηλές μονομαχίες και να είναι ξεκούραστος να κινηθεί πιο γρήγορα από τον αντίπαλο στόπερ στην κρίσιμη στιγμή της επίτευξης του γκολ. Αυτά είναι τα προσόντα του, που δυστυχώς δεν αναδείχθηκαν.

Οι λόγοι της αποτυχίας αξιοποίησης των τριών σέντερ φορ

Η απαίτηση του club είναι να αξιοποιείται το υλικό που ο εκάστοτε προπονητής έχει και να προσαρμόζει την τακτική του προς το συμφέρον της ομάδας. Ο Razvan Lucescu κατάφερε να βελτιώσει πολλούς από τους παροπλισμένους παίκτες της ομάδας του δικεφάλου, όμως ποτέ δεν πέτυχε κάτι ανάλογο με τους σέντερ φορ. 

Η αμυντική δυσλειτουργία που παρατηρούνταν, ως επί το πλείστον, στην αρχή κάθε χρονιάς, οδήγησε τον Ρουμάνο τεχνικό να επιβάλει στους φορ να συμμετέχουν στην αμυντική προσπάθεια της ομάδας με περιττά πολλές φορές τρεξίματα, αποστραγγίζοντας την ενέργειά τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση τους από τις κρίσιμες στιγμές, όταν εκείνες παρουσιάζονταν. Μιλάω φυσικά για το σπρώξιμο της μπάλας στα αντίπαλα δίχτυα.

Γενικά, η ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Razvan Lucescu στηρίζεται πολύ στους μέσους. Ως φυσικό επακόλουθο είναι η μείωση της χρηματιστηριακής αξίας των φορ. Συνεπώς, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει αρνητικά το ανέβασμα της απόδοσης των αποχωρησάντων φορ.

Με άλλα λόγια, ούτε ο γιαλός είναι στραβός, ούτε εμείς στραβά αρμενίζουμε. Όσο βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας ο Razvan Lucescu δεν θα πρέπει να έχουμε απαιτήσεις από τους παίκτες που θα παίξουν στη θέση αυτή. Εκτός βέβαια, αν καινοτομήσει χρησιμοποιώντας πραγματικό ψευτοεννιάρι!

Stratego 

Πηγές φωτογραφιών: chronicleslive, gamingdeputy, gazettelive 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κύπελλο Ελλάδος

[Κύπελλο Ελλάδος][stack]

Retro Videos

[Retro Videos][btop]

Άλλα videos

[Videos][btop]