UEFA Europa Conference League

[UEFA Europa Conference League][slideshow]

Pre-game...

[pre-game][btop]

After match...

[After match][btop]

ΠΑΣ Γιάννινα - ΠΑΟΚ 0-4. Επάνοδος με αισιόδοξα μηνύματα


Το σκορ ήταν εκκωφαντικό και ανησυχητικό για τους "εχθρούς" της ομάδας του ΠΑΟΚ. Η απόδοση βαθμιαία βελτιωνόταν και αυτό τρομάζει περισσότερο τους τελευταίους. Σε μια δύσκολη έδρα ο δικέφαλος έκανε, κατά τα φαινόμενα, μια νέα αρχή. Το αποτέλεσμα δικαιώνει εκείνους που φώναζαν εδώ και καιρό ότι η διαχείριση γινόταν με παρωπίδες. Έφτασε ίσως ο καιρός ο Razvan Lucescu να κερδίσει περισσότερα από τον ΠΑΟΚ από εκείνα που δίνει.

Μέχρι τώρα ο Ρουμάνος τεχνικός επέβαλε τη δική του λογική στην ομάδα. Βάζοντας, ίσως αναγκαστικά νερό στο κρασί του, ανακαλύπτει αχαρτογράφητες για τον ίδιο πτυχές της φιλοσοφίας του. Ναι, μπορεί η ομάδα να μπολιάσει έναν ή δύο ταλαντούχους νεαρούς. Δεν είναι απαραίτητο να ζητάς μόνο εμπειρία από τα μέλη της ομάδας. Άλλωστε η εμπειρία έρχεται με τα παιχνίδια. Το ζητούμενο είναι να πάρεις και άλλα πράγματα από το ρόστερ.

Η ποδοσφαιρική του λογική έβγαζε από την εξίσωση παίκτες που στα τελευταία δύο παιχνίδια του έδωσαν όχι μόνο φρεσκάδα, αλλά και κίνητρο. Κίνητρο που μεταλαμπαδεύτηκε σε όλα τα μέλη της. Σίγουρα η αλλαγή αυτή μην περιμένουμε να κάνει θαύματα. Εντούτοις, η προσθήκη νεαρών ποδοσφαιριστών και κυρίως του Θεοχάρη Τσιγγάρα σε ένα σύνολο έμπειρων συμπαικτών κατάφεραν τόσο να δώσουν κίνηση με θέληση, όσο και να ξεκουράσουν βασικά γρανάζια της μηχανής.
 

Το ερώτημα...

Από τις 21/11 ο ΠΑΟΚ έχει δώσει 8 αγώνες με χρονική απόσταση από αγώνα σε αγώνα τριών ή τεσσάρων ημερών. Η αλήθεια είναι ότι δεν προλαβαίνει να ξεκουραστεί. Πώς κατάφερε τότε να φέρει αυτή την ευρεία νίκη χωρίς ανάπαυλα; Τι άλλαξε;

Η απάντηση...

Τους τελευταίους αγώνες με ανεπιτυχή αποτελέσματα, η ομάδα αδικούσε τον εαυτό της. Ο ενθουσιασμός άφησε στην άκρη το πολυαγαπημένο balance του Razvan Lucescu και επιδόθηκε σε ένα κυνήγι θεάματος, αφήνοντας πολλούς κενούς προς εκμετάλλευση από τους αντιπάλους χώρους. Στο άρθρο μου "Ατρόμητος - ΠΑΟΚ 2-0. Το τρις εξαμαρτείν..." έδωσα την προοπτική για την αλλαγή που έπρεπε να επέλθει στη φιλοσοφία αντιμετώπισης του προβλήματος της κούρασης. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρότεινα κάτι ξένο στη σκέψη του 52χρονου Ρουμάνου, απλώς του υπέδειξα την επιστροφή στη δική του λογική.

Έγραφα λοιπόν ότι δεν πρέπει συνεχώς να πιέζουμε τους ποδοσφαιριστές να φτάνουν στο 110% της απόδοσής τους. Επίσης, ότι έπρεπε να διαχειριστεί την κούραση ρίχνοντας τους ρυθμούς επιλέγοντας μια πιο κυνική στρατηγική. Οι υποδείξεις αυτές δεν ταυτίζονται με τη δική μου λογική για το άθλημα. Είναι όμως αναγκαίες για να ξεπεράστεί η κρίση.

Αυτά έκανε ο ΠΑΟΚ χθες (15/12/2021) με αντίπαλο τον ΠΑΣ Γιάννινα. Μάλιστα, σε ένα γήπεδο, όπως των Ζωσιμάδων, που η έδρα του θεωρείται δύσκολη, σε συνδυασμό βέβαια με την εξαιρετική έως τώρα πορεία της τοπικής ομάδας των Ιωαννίνων. Κυκλοφόρησε λοιπόν, τη μπάλα αρκετή ώρα, σχεδόν ανούσια, θα λέγαμε. Όμως, ανέμενε την δραστηριοποίηση της ποιότητας των παικτών που διαθέτει στην ομάδα του. Ναι, στη φάση του πέναλτι στάθηκε τυχερός. Όμως, η ποδοσφαιρική λογική έλεγε ότι επειδή έχει τη μπάλα στην κατοχή σου, ασκώντας την πίεση στα καρέ του αντιπάλου θα καταφέρει να πετύχει τουλάχιστον ένα γκολ.

Επίσης, η υπεύθυνη και ηγετική συμπεριφορά του Angel Crespo στο κέντρο της άμυνας, σε συνδυασμό με τη στήριξη με τρεξίματα και φρεσκάδα του Θεοχάρη Τσιγγάρα στον έταιρο αμυντικό χαφ Jasmin Kurtić, έδωσε στιβαρότητα στην άμυνα. Επίσης, η συγκέντρωση των πλαγίων μπακ και χαφ, στις περιπτώσεις που ο αντίπαλος επιχειρούσε σέντρα προς τη μεγάλη περιοχή του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, βάζοντας τα σώματά τους σωστά, απέτρεψαν ουκ ολίγες φορές να απειληθεί η εστία του πορτιέρο του ΠΑΟΚ. Η αλήθεια είναι ότι είχα καιρό να δω τα σώματα των παικτών της ομάδας μας να ανακόπτουν σέντρες του αντιπάλου. Ενδεικτικό κι αυτό της αλλαγής πλεύσης.
 
Χαρακτηριστικά, αναφέρω τα στατιστικά: η ομάδα των Ιωαννίνων επιχείρησε 23 σέντρες στην αντίπαλη περιοχή, εκ των οποίων επιτυχείς ήταν το 17%. Για να αντιληφθούμε την αναλογία, ο ΠΑΟΚ επιχείρησε 7 σέντρες με ποσοστό επιτυχίας 29%! (Πηγή: opta, Sport24)

Σε συνδυασμό με την επαναχρησιμοποίηση του Douglas Augusto στη θέση "10", η πίεση ψηλά για επανακατοχή της μπάλας έδωσε πλεονέκτημα στον έλεγχο του αγώνα.

Για τους παραπάνω λόγους ο ΠΑΟΚ δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα. Με εξαίρεση βέβαια, τα τελευταία λεπτά των ημιχρόνων, που η κούραση κατέβαλε την ήδη καταπονημένη ομάδα του δικεφάλου.

Συμπέρασμα

Η ομάδα, στα δύο εναπομείναντα παιχνίδια έως το τέλος του 2021, ρίχνοντας τους ρυθμούς μπορεί να αντέξει μέχρι την ενίσχυση του ρόστερ, με προσθήκη επιπλέον ποιοτικών παικτών. Χρειάζεται όμως να διατηρήσει τη συνοχή και τη συγκέντρωσή της. Με μόνο δύο προσθήκες νεαρών παικτών στην αρχική ενδεκάδα, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να δείξει ένα πιο φρέσκο πρόσωπο. Λίγο πιο ανανεωμένο και με περισσότερα τρεξίματα. Ίσως, ο Razvan Lucescu να πήρε ένα μάθημα, ότι η ομάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους της, μπολιάζοντας ταυτόχρονα στις τάξεις της ένα μικρό μεν αλλά σημαντικό ποσοστό νεαρών ποδοσφαιριστών. Έτσι, δημιουργείται υπεραξία στην ομάδα. Οι νέοι μιμούνται πιο γρήγορα την ηγετική συμπεριφορά, έχοντας ποιοτικούς συμπαίκτες. Δεν πρέπει να περιμένουμε να φερθούν ηγετικά παρακολουθώντας τον αγώνα από τον πάγκο ή την κερκίδα.

Stratego 

Πηγή φωτογραφίας: "Εφημερίδα Μακεδονία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κύπελλο Ελλάδος

[Κύπελλο Ελλάδος][stack]

Retro Videos

[Retro Videos][btop]

Άλλα videos

[Videos][btop]