UEFA Europa Conference League

[UEFA Europa Conference League][slideshow]

Pre-game...

[pre-game][btop]

After match...

[After match][btop]

Το 0,06 xGoals δείχνει το «ταβάνι» στην τρέχουσα σεζόν!


Την Κυριακή, ομολογουμένως, όλοι οι φίλοι του ΠΑΟΚ νιώσαμε ντροπή. Προφανώς όχι για την ήττα. Αυτή είναι μέσα στο παιχνίδι και δεν μπορείς να την αποφύγεις με ευκολία. Η «απουσία» όμως των Θεσσαλονικέων από την «ΟΠΑΠ Arena» είναι κάτι που δεν καταπίνεται, δεν χωρά στη σφαίρα της πραγματικότητας. Ούτε ο χειρότερος εχθρός του ΠΑΟΚ δεν θα φανταζόταν πως ο δικέφαλος του Βορρά θα υπήρχε ποτέ η πιθανότητα να τελειώσει ένα ντέρμπι δύο σχεδόν ισάξιων ομάδων με το πολύ ταπεινωτικό στατιστικό των 0,06 xGoals!

Οι αιτίες αυτής της ντροπιαστική εμφάνισης θα μπορούσαν να αναζητηθούν σε πλείστους παράγοντες, που όμως δεν γνωρίζουμε εάν θα προσέγγιζαν εν τέλει την πραγματικότητα. Θα μπορούσα να πω για παράδειγμα, πως έλλειψε ο βαθμός συγκέντρωσης. Ότι δηλαδή, όλα έγιναν σωστά πριν τον αγώνα, όμως απλά οι πρωταγωνιστές της ποδοσφαιρικής μάχης δεν θέλησαν ποτέ, επί της ουσίας, να παρακολουθήσουν το ρου του αγώνα. Ήταν δηλαδή ωσεί παρόντες! Βέβαια, το αποτέλεσμα της πρώτης αξιόλογης τελικής στο 94ο λεπτό, δεν επιβεβαιώνει την επιχειρηματολογία αυτή.

Επιπλέον, θα μπορούσα να θίξω την επίδραση που είχε ο φόβος στο σύνολο του Razvan Lucescu. Άραγε, τι να φοβήθηκαν οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ; Την πίεση των κιτρινόμαυρων; Την εκρηκτική ατμόσφαιρα των οπαδών της; Ή μήπως φοβήθηκαν το ενδεχόμενο μιας ήττας, που ήρθε τελικά αβασάνιστα, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία; Αντικειμενικά, η ΑΕΚ δεν άσκησε περισσότερη πίεση από το συνηθισμένο. Δεν έβγαλε μίσος στο παιχνίδι της. Άρα, ούτε και αυτή η επιχειρηματολογία στέκει...

Οι πεπατημένες της προετοιμασίας που δεν ακολουθήθηκαν!

Πριν κάθε αγώνα υπάρχουν πεπατημένες που ο έκαστος προπονητής ακολουθεί. Αυτές δεν είναι άλλες από την ανάλυση των δυνατών και αδύνατων σημείων των δύο αντιμαχόμενων. Φαντάζομαι ένας προπονητής χαμηλής κατηγορίας UEFA C αυτό θα έκανε.

Εν προκειμένω, ο εν λόγω επικεφαλής του τεχνικού τμήματος θα διέκρινε ότι το δυνατό σημείο της ΑΕΚ είναι το πρέσινγκ. Μάλιστα, πολλές ομάδες χαμηλότερου βεληνεκούς από τον ΠΑΟΚ, κατάφεραν να ανταπεξέλθουν σχετικά ικανοποιητικά. Ο δικέφαλος του Βορρά δεν τα κατάφερε!

Σε αντιδιαστολή, το αδύνατο σημείο των κιτρινόμαυρων είναι το αργό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας. Έτσι, ο φανταστικός προπονητής μας θα επέλεγε να κρατά τους δύο στόπερ της Ένωσης απασχολημένους, ίσως τοποθετώντας δύο σέντερ φορ. Ξέχασα όμως, οι δύο φορ απαγορεύονται δια ροπάλου! Ίσως, στην άρνηση αυτή να διακρίνονται σπέρματα φόβου, τα οποία μεταδίδονται και στους ποδοσφαιριστές... Ποιος ξέρει;

Το δεύτερο δυνατό σημείο της ΑΕΚ είναι, χωρίς αμφιβολία, η ευνοϊκή ανοχή των διαιτητών στις εγχώριες διοργανώσεις, όταν οι παίκτες του Matías Almeyda πιέζουν, χρησιμοποιώντας μύρια πλείστα μέσα, όπως χέρια, πόδια, γόνατα, τάπες παπουτσιών, τράβηγμα φανελών κ.ο.κ. 

Μια τέτοια συνθήκη αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους. Είτε, πράττουμε αυτό που παρουσίασε ο ΠΑΟΚ, δηλαδή την τήρηση αποστάσεων, όταν αυτό είναι εφικτό, ώστε να αποφεύγεται η συχνή επαφή με τον αντίπαλο και χαθεί εύκολα η κατοχή, είτε τέλος, επιλέγουμε να δώσουμε και εμείς τη μάχη σώμα με σώμα, οπότε ο σχηματισμός παράταξης και η σύνθεση της 11άδας τροποποιείται σχετικά. Αντίστοιχα, σε περίπτωση που προκρινόταν η δεύτερη λογική, θα έπρεπε να αφιερωνόταν αρκετός χρόνος στην προετοιμασία πριν τον αγώνα. Και οι δύο τακτικές είναι σωστές. Αρκεί, να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η άκαιρη χρησιμοποίηση του Adelino Vieirinha...

Με ποια οπτική γωνία μπορεί να είδε κάποιος την επιλογή να ξεκινήσει στο αρχικό σχήμα ο Πορτογάλος αρχηγός, έχοντας ήδη αγωνιστεί 90+ λεπτά στον αγώνα της Πέμπτης με την Aberdeen FC και όντας σε τέτοια φυσική καμπή, λόγω ηλικίας, που θα δυσκολευόταν αντικειμενικά να φυλάξει τον πιο επικίνδυνο παίκτη της ΑΕΚ, τον Μεξικανό Orbelín Pineda; Ειλικρινά, θα ήθελα μια εξήγηση. Θα είχε ενδιαφέρον, καθώς θα πρόσθετε μια νέα προπονητική αντίληψη!

Η ιστορία έγραψε λοιπόν, ότι ο ΠΑΟΚ δέχθηκε το πρώτο γκολ από λάθη της άμυνάς του, αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι ο Vieirinha βρισκόταν κάπου 30 μέτρα μακριά από τη θέση ευθύνης του, με αποτέλεσμα να γίνει το προφανές, ο Orbelín Pineda να χριστεί σκόρερ!

Συμπεράσματα...

Σύμφωνα με τη σύντομη παραπάνω ανάλυσή μου, αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι δεν έγινε καμία ορθή παραγωγική σκέψη στην προετοιμασία της ομάδας για τον αγώνα της Κυριακής. Οι παράγοντες του ΠΑΟΚ «κοιμήθηκαν» με την ανατροπή στο Aberdeen! Επαναπαύθηκαν στα πανηγύρια της ανατροπής, που όμως έγιναν με μεγάλο ποσοστό τύχης (βλ. προηγούμενο άρθρο μου εδώ). Επομένως, αντί να θέσουν σε εγρήγορση όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα, ενόψει του σημαντικότατου ντέρμπι με την ΑΕΚ και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα που έκαναν την ανησυχητική εμφάνισή τους στη Σκωτία, φρόντισαν να προβούν σε τακτικές «εξυπνάδες» μιας παλαιότερης ποδοσφαιρικής εποχής!

Παράλληλα, ακούγονται απόψεις για επιπρόσθετη ενίσχυση τον Ιανουάριο. Σίγουρα, κάθε ομάδα προσβλέπει στην εκμετάλλευση αυτής της μεταγραφικής περιόδου, αλλά για να καλύψει κενά. Πόσα λοιπόν, κενά εντοπίζει αυτή τη χρονική στιγμή η τεχνική ηγεσία μας; Λίγα ή πολλά; Μήπως τελικά, υπάρχει ένα μόνο κενό; Προσωπικά το εντοπίζω στην έλλειψη κανονικής φιλοσοφίας για το ποδόσφαιρο. Εκτός αν θεωρεί η διοίκηση, ότι για να κάνει η ομάδα 4-5 ευκαιρίες για γκολ στην «ΟΠΑΠ Arena» χρειάζεται να αποκτήσει επιθετική τριπλέτα επιπέδου Champions League; Φαιδρά πράγματα!

Το αποτέλεσμα της εκτός έδρας αναμέτρησης με τους κιτρινόμαυρους του Νότου, αλλά κυρίως η ντροπιαστική εμφάνιση του συνόλου του Razvan Lucescu, μου έθεσε το νοητό «ταβάνι» της φετινής σεζόν. Κατά τη γνώμη μου, αυτό αγγίζει τη διεκδίκηση της 3ης θέσης. Και αυτό γιατί θεωρώ πως θα κονταροχτυπηθούν δύο ομάδες για την 1η θέση και έτσι ο δεύτερος σίγουρα ΔΕΝ θα είναι ο ΠΑΟΚ. Όχι τίποτε άλλο, αλλά να μην τρελαθούμε με φανταστικές υψηλότερες προσδοκίες...!

Stratego 
Πηγή φωτογραφίας: novasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κύπελλο Ελλάδος

[Κύπελλο Ελλάδος][stack]

Retro Videos

[Retro Videos][btop]

Άλλα videos

[Videos][btop]