UEFA Europa Conference League

[UEFA Europa Conference League][slideshow]

Pre-game...

[pre-game][btop]

After match...

[After match][btop]

Τάδε έφη Razvan Lucescu: "η δουλειά που έγινε πέρσι πετιέται στην άκρη". Σχόλια από Stratego


Στις δηλώσεις που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Novasports ο Razvan Lucescu, στο πλαίσιο του αγώνα με τον Παναιτωλικό, μία ημέρα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος της Superleague, έδειξε για ακόμα μία φορά το μαχητικό πνεύμα που τον διακατέχει και το οποίο τον κάνει να ξεχωρίζει από πολλούς προπονητές που κάθισαν στον πάγκο της ομάδας του δικεφάλου.

Σχολιάζω τα βασικά σημεία, που κατά τη γνώμη μου εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα:

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια κατάσταση την οποία δεν είναι εύκολο να την αφήσουμε πίσω. Αλλά και δεν πρέπει να την αφήσουμε πίσω γιατί πρέπει να την αναλύσουμε και να σταθούμε σε κάποια πράγματα που αν τα προσπεράσουμε μπορεί να τα βρούμε μπροστά μας και δεν πρέπει.

Η οξυδέρκεια του Razvan Lucescu, ειδικά στον τομέα της επικοινωνίας είναι αξιοθαύμαστη. Δεν φοβάται να αναφερθεί με θάρρος στον ταπεινωτικότερο αποκλεισμό της ιστορίας του ΠΑΟΚ, κυρίως λόγω των υψηλών προσδοκιών της προηγούμενης χρονιάς. Είναι ένα θέμα που "καίει" και όμως μιλάει σταράτα και αυτό μου αρέσει πολύ!

Επιμένει, και κατά τη γνώμη μου καλά κάνει, στην ανάλυση των αιτιών που οδήγησαν σε αυτή την αποτυχία.

Εμένα, αυτό μου λέει ότι μελέτησε και κατέληξε σε αποφάσεις, τις οποίες θα τις αναλύσουμε, πρώτα ο Θεός, στη διάρκεια της χρονιάς.

Από τη στιγμή που ο σύλλογος πήρε την απόφαση για μια μεγάλη ανανέωση τότε αυτομάτως παίρνεις και ένα ανάλογο ρίσκο. Επομένως η δουλειά που έγινε πέρσι πετιέται στην άκρη γιατί πλέον το γκρουπ είναι εντελώς διαφορετικό και τα νέα πρόσωπα στην ομάδα πάρα πολλά. Πλέον έχουμε έναν χαμηλότερο όρο ηλικίας.

Αν μη τι άλλο, η δήλωση αυτή είναι παρεξηγήσιμη και περίεργη.

Μας ανακοινώνει ότι όλα αρχίζουν από το μηδέν. Από αυτή την οπτική ήταν λογικότατος και αναμενόμενος ο αποκλεισμός από τη Levski Sofia PFC, καθώς, όπως ο ίδιος παραδέχεται, ο χαμηλότερος μέσος όρος ηλικίας δεν επέτρεψε στο σύνολο να προσαρμοστεί στα "θέλω" του προπονητή.

Ωστόσο, από τον μηδενισμό της δουλειάς που έγινε την προηγούμενη χρονιά, έως την πραγματικότητα, η οποία μάλιστα είναι εντελώς διαφορετική, υπάρχει τεράστια απόσταση. Υπενθυμίζω και τονίζω ότι 15 παίκτες από το περσινό ρόστερ συνεχίζουν και φέτος! Αδυνατώ να αντιληφθώ τον μηδενισμό της περσινής προσπάθειας.

Είναι αδιανόητο, ένας τέτοιος μαχητής coach, να αναλαμβάνει την ευθύνη μετά τον αποκλεισμό και ύστερα από 21 ημέρες να αποποιείται αυτής με τέτοιον έμμεσο τρόπο! Επιτρέψτε μου, αλλά αυτές είναι φτηνές δικαιολογίες.

Τον πρόωρο αποκλεισμό επηρέασε σημαντικά η προσθήκη νέων σε ηλικία παικτών. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο! Ωστόσο, η ομάδα του ΠΑΟΚ σε εκείνους τους 2 αγώνες αποκλείστηκε με κατεβασμένα τα χέρια! Αυτό έχει να κάνει με άλλες αιτίες, κυρίως προετοιμασίας σωματικής και πνευματικής, που βαρύνουν κατά συντριπτικό ποσοστό το τεχνικό team.

Δεν πρέπει να κριθούν όμως οι ποδοσφαιριστές από τον αποκλεισμό. Να κριθούν σε ένα βάθος τεσσάρων και πέντε μηνών ώστε να μπορέσουν να αφομοιώσουν όλα όσα πρέπει να κάνουμε. 

Η πίστωση χρόνου είναι δεδομένη για κάθε λογικό και υγιώς σκεπτόμενο φίλαθλο του ΠΑΟΚ. Όταν μια ομάδα αλλάζει αρκετούς από τους παίκτες της, πάντα απαιτείται χρόνος για να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο. Άλλο όμως αυτό και άλλο η ανυπαρξία της ομάδας σε δύο κρίσιμα παιχνίδια, που όπως και να το δούμε, έκριναν πολλά για τη φετινή χρονιά.

Η ιστορία έδειξε πως υπάρχουν σπουδαία ευρωπαϊκά κλαμπ που όταν αποφάσισαν να αλλάξουν απέτυχαν αρχικά αλλά είτε την επόμενη σεζόν είτε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας άρχισε να αποδίδει. 

Συμφωνώ απόλυτα!

Παίξαμε έναν τελικό που κρίθηκε από διαιτητικές αποφάσεις ενώ φτάσαμε και στους 8 του Conference. Κάποιες ομάδες ή προπονητές θα ονειρεύονταν την πορεία που κάναμε εμείς. Ίσως ο κόσμος να δυσκολεύεται να δεχθεί τι πετύχαμε αλλά εγώ είμαι περήφανος γιατί κάναμε μια φοβερή δουλειά ως σύνολο με πρώτο τον ιδιοκτήτη που μας έδωσε την ελευθερία να δουλέψουμε όπως θέλαμε.

Δεν διαφωνώ ότι η περσινή χρονιά ήταν εξαιρετική, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Στο άρθρο μου "Αποτίμηση της σεζόν 2021 - 2022" τεκμηριώνω τη γνώμη μου.

Η ιστορία έδειξε πως υπάρχουν σπουδαία ευρωπαϊκά κλαμπ που όταν αποφάσισαν να αλλάξουν απέτυχαν αρχικά αλλά είτε την επόμενη σεζόν είτε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας άρχισε να αποδίδει.
 
Αυτό ακριβώς αρχίσαμε να βλέπουμε με την ανανέωση που άρχισε να γίνεται με οδηγό στο τιμόνι τον Πορτογάλο Abel Ferreira. Η πρώτη του χρονιά, μετά την τεράστια επιτυχία του Razvan Lucescu, δεν μπορώ να πω ότι στέφθηκε από επιτυχία.

Η επόμενη όμως ξεκίνησε πολύ καλύτερα, αν και η προσπάθεια εκείνη δεν στηρίχθηκε όσο έπρεπε από τη διοίκηση. Αβίαστα αναδύεται το συμπέρασμα, ότι ο "προγραμματισμός" λειτούργησε αλά καρτ. Με τέτοιες πρακτικές όμως, χάνεται η σχέση εμπιστοσύνης διοίκησης - κόσμου, όπως αναλύω στο άρθρο μου "Τα βαθύτερα αίτια της κρίσης (Μέρος 1ο)".

Θέλω να δω σωστά να κάνει τη δουλειά του το VAR και να μη δουλεύει προς όφελος κάποιας ομάδας. Γιατί δυστυχώς έγινε όπλο στα χέρια κάποιων ομάδων που ξέρουν να ασκούν πιέσεις. Η δική μου δουλειά είναι να βελτιώνω την ομάδα και ατομικά κάθε παίκτη.

Ποιος πίστευε ότι η γνωστή και μη εξαιρετέα ομάδα δεν θα έβρισκε τον τρόπο να στρέψει τη λειτουργία του var προς όφελος της; Άλλωστε, το ίδιο υποψιαζόμαστε ότι γινόταν με τον ορισμό αμφίβολης αξίας ξένων διαιτητών!

Πολύ ορθά ο Ρουμάνος coach επιμείνει να φωνάζει, για να προλάβει τα χειρότερα, καθώς υποψιαζόμαστε!

Εν κατακλείδι, πέρα από τις ενστάσεις μου σε θέματα ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας, πιστεύω στη δυναμική που εκπέμπει ο Razvan Lucescu. Άλλωστε, η χρονιά ξεκίνησε και η καλοπροαίρετη κριτική μας στόχο έχει τη διόρθωση των κακών κειμένων, εξετάζοντάς τα βέβαια από τη δική μας σκοπιά, του εξωτερικού παρατηρητή.

Stratego 

Πηγή φωτογραφίας: novasports

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κύπελλο Ελλάδος

[Κύπελλο Ελλάδος][stack]

Retro Videos

[Retro Videos][btop]

Άλλα videos

[Videos][btop]