Το σύνθετο ψευτοεννιάρι του Razvan Lucescu ή περί αναμενόμενης αφλογιστίας τη νέα σεζόν!
Πολλά λόγια έχουν ειπωθεί για τις ελλείψεις σε καίριες θέσεις στο ρόστερ του ΠΑΟΚ. Σελίδες επί σελίδων γράφτηκαν, ηλεκτρονικών και εντύπων, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τις σκέψεις του Razvan Lucescu.
Εν προκειμένω, για τη θέση του σέντερ φορ, μέγα μυστήριο και ανησυχία φαίνεται να καλύπτει το ποιος θα κρατήσει τη θέση αυτή, για να δώσει λύση στην πολύχρονη επιθετική δυστοκία του δικεφάλου.
Είναι πέρα για πέρα οφθαλμοφανής η απουσία ενός κανονικού φορ από τον Ιανουάριο του 2019, τη στιγμή δηλαδή που ο Aleksandar Prijović ταξίδεψε με μεταγραφή στην Al Ittihad της Σαουδικής Αραβίας.
Δεν θα ξεχάσω το σπινθηροβόλο βλέμμα του Ρουμάνου τεχνικού, όταν απαντούσε στη συνέντευξη τύπου για το πώς σκεφτόταν να καλύψει το κενό του Σέρβου. Ίσως να ήταν ο μοναδικός στον ασπρόμαυρο σύλλογο που έβλεπε θετικά σημεία από αυτή την απώλεια.
Το... σύνθετο ψευτοεννιάρι!
Η χαρά του δεν ήταν για αυτή καθ' εαυτή την φυγή του Aleksandar Prijović. Δεν είχε κάτι με το πρόσωπο του Σέρβου. Απλά, θεώρησε ότι άνοιξε ο δρόμος για να εφαρμόσει την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία. Το σύνθετο ψευτοεννιάρι!
Γενικά, το ψευτοεννιάρι είναι ο φορ εκείνος που δεν έχει στόχο να γεμίσει την περιοχή με την παρουσία του, ούτε και να τροφοδοτείται ως επί το πλείστον στο αντίπαλο κουτί. Κύριο μέλημα του, όταν του δίνεται η ευκαιρία, είναι η διάνοιξη χώρων στις αντίπαλες άμυνες δια της απουσίας του από τη γραμμή κρούσης, επιτρέποντας στους συμπαίκτες του να κινηθούν πιο άνετα εκεί, αφού παρασύρει τους κεντρικούς αμυντικούς της αντίπαλης ομάδας μακριά από το πεδίο ευθύνης τους.
Ο Razvan Lucescu όμως, θεωρεί ότι θα πρέπει να διατηρείται εντούτοις, η απαίτηση να βρίσκεται παρών στη μάχη με τα αντίπαλα στόπερ στην προσπάθεια επίτευξης τέρματος. Εδώ ακριβώς έγκειται η διαφοροποίησή από τη πιστή εφαρμογή για το ψευτοεννιάρι. Για τον λόγο αυτόν το ονόμασα... σύνθετο ψευτοεννιάρι.
Για να εφαρμοστεί ορθά η σκέψη του αυτή, θα πρέπει ο παίκτης που θα επιλεγεί να παίξει στη θέση αυτή να έχει ένα επιπρόσθετο χαρακτηριστικό. Την ικανότητά του playmaker. Πρέπει δηλαδή να έχει στην ποδοσφαιρική του φύση την δυνατότητα, όχι μόνο να ανοίγει χώρους, αλλά και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για γκολ με κάθετες πάσες και αλλαγές παιχνιδιού.
Όπως καταλαβαίνουμε ο ρόλος που του δίνει ο coach του ΠΑΟΚ είναι extra πολυσύνθετος, σε σχέση με το αυτό καθ' εαυτό ψευτοεννιάρι.
Παράδοξες επιλογές!
Τα τελευταία 3 χρόνια οι επιλογές για τη θέση "9" είναι, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον περίεργες, αναλογικά με το στυλ παιχνιδιού των εκάστοτε προπονητών. Το παράδοξο της ιστορίας έγκειται στο γεγονός ότι έχουν αποκτηθεί φορ χωρίς τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Ο Karol Swiderski και ο Chumba Akpom είναι δύο από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν με αυτόν τον τρόπο από τον Ρουμάνο τεχνικό και κατά γενική ομολογία δεν ανταποκρίθηκαν σε ικανοποιητικό βαθμό.
Έδωσαν τις μάχες τους στην πρώτη γραμμή, δέχτηκαν χτυπήματα πολλά. Άλλα τα άντεξαν και άλλα όχι. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα τους ξεπέρασε με το ζόρι το όριο του ανεκτού.
Το όριο αυτό όμως, βρίσκεται πολύ κάτω από τα υψηλά στάνταρ που θέτει ο σύλλογος κάθε χρόνο. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που εμείς οι οπαδοί είμαστε μονίμως σκασμένοι. Δεν υπάρχει η πίστη ότι η ομάδα θα καταφέρει να περάσει ένα ξεκούραστο βράδυ, μέσα στα όρια του δυνατού, καθώς η μπάλα δεν αγγίζει εύκολα το αντίπαλο πλεκτό.
Στη συνέχεια, αποκτήθηκε ο Antonio Čolak, με την επιθυμία και ευχή να γίνει ο tsoki-goal. Ένα προσωνύμιο που τον ακολουθούσε από την Κροατία και ευελπιστούσαν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ να επαληθευτεί άμεσα.
Ο Κροάτης φορ δεν είναι ψευτοεννιάρι. Είναι φορ κρούσης. Εντούτοις, η χρησιμοποίηση του, τόσο στα συστήματα του Πορτογάλου Abel Ferreira, όσο και σε αυτά του Ρουμάνο Razvan Lucescu δεν απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς. Έτσι, τελικά δεν ανταποκρίθηκε στα "θέλω" τους. Βέβαια, επαναλαμβάνω εδώ ότι ο Ρουμάνος τον ήθελε να κινείται πιο περιφερειακά σε σχέση με το πώς τον χρησιμοποίησε ο Πορτογάλος.
Η ευχάριστη... παρένθεση!
Όντας πρώτος προπονητής του δικεφάλου ο Pablo Garcia, έκανε ξεκάθαρη την απαίτηση απόκτησης ενός φορ κρούσης. Η διοίκηση θέλοντας να ενισχύσει την ομάδα προχώρησε στην προσθήκη στο ρόστερ του Τσέχου Michael Krmenčík.
Ήρθε στο μέσον της σεζόν 2020 - 2021, με δανεισμό από την Club Brugge. Ο 27χρονος τότε Τσέχος γέμισε την περιοχή. Ήταν παρών στις περισσότερες ευκαιρίες που δημιουργούσε η ομάδα του ΠΑΟΚ.
Αποκορύφωμα της παρουσίας του στην ομάδα ήταν τον νικητήριο γκολ, που πέτυχε στον τελικό με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Χάρισε στην ουσία το κύπελλο στον δικέφαλο του Βορρά. Αποτέλεσε όμως μια ευχάριστη παρένθεση, που θα τη θυμόμαστε με νοσταλγία.
Ο πολλά υποσχόμενος Nelson Oliveira
Η έλευση του Πορτογάλου Nelson Oliveira, φαντάζει ιδανική για το σύστημα που θέλει να παίξει ο Razvan Lucescu. Ωστόσο, οι ατυχείς τραυματισμοί του δεν μας επέτρεψαν να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Είναι αλήθεια ότι, από το λίγο που τον είδαμε να αγωνίζεται, διαθέτει χαρακτηριστικά που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα της ομάδας. Όμως, η διάρκεια δεν παύει να αποτελεί το ζητούμενο στην περίπτωση του.
Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, θα πρέπει όλοι μας να το πάρουμε απόφαση ότι η ομάδα συνειδητά δεν θέλει στις τάξεις της σέντερ φορ κρούσης. Η ποδοσφαιρική λογική του προπονητή μας ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ "εννιάρι". Δεν θέλει killer. Γι' αυτό μη φωνάζουμε και ξοδεύουμε το σάλιο μας για κάτι, που όσο ο Razvan Lucescu κάνει κουμάντο, δεν πρόκειται να συμβεί.
Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι και φέτος τα περισσότερα γκολ της χρονιάς θα προέλθουν από τους μέσους μας. Για να υπήρχε ελπίδα για το αντίθετο, θα έπρεπε οι φορ μας να μπορούσαν να αλωνίζουν το γήπεδο και να είναι επιπλέον σε θέση να βρίσκονται στο σωστό timing, εκεί που η παρέμβαση τους είναι αναγκαία, προκειμένου να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα, μιας και αυτό είναι το στυλ του φορ που επιζητά ο προπονητής μας. Θα έπρεπε να είχαν δηλαδή, άρτια τεχνική και μεγάλη αερόβια αντοχή! Και αν το δεύτερο χτίζεται, το πρώτο στοιχείο είναι δυσεύρετο και για να το αποκτήσεις πρέπει να πληρώσεις!
Ο προπονητής μας, έχει στον σχεδιασμό του την παρουσία ενός πολυεργαλείου στη θέση "9". Ενός πολυεργαλείου όμως που δεν βρίσκεται στο ρόστερ της ομάδας.
Δεν αποτελεί κατ' ανάγκη αρνητική σκέψη. Όμως, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του, που είναι πλέον φανερή όλα τα χρόνια της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ, συμπεραίνω ότι ο παίκτης που θα κληθεί να παίξει σε αυτή τη θέση θα πρέπει να έχει καλή τεχνική κατάρτιση και ταχύτητα! Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχει γερά πνευμόνια για να κινείται ακούραστα σε ολόκληρο το δεύτερο μισό του γηπέδου.
Παραδόξως, δηλωμένο παίκτη στη θέση αυτή, με αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν διαθέτει η ομάδα. Ίσως, αν ο Ισπανός Branton Tomas, χάσει τα περιττά κιλά και μας δείξει ότι μπορεί να στηριχτεί σε αυτόν ο Razvan Lucescu να αποτελέσει μια επιλογή.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Γιώργο Κούτσια, έχω να τονίσω ότι θα έπρεπε σε αυτή την ηλικία ήδη να μπορούσε να αποτελεί λύση για την πρώτη ομάδα. Για τα αν όμως, είναι σε θέση να εφαρμόσει τη σκέψη του Ρουμάνου coach είμαι αρκετά επιφυλακτικός.
Πρόταση
Ίσως, θα ήταν προτιμότερο να μην χρησιμοποιείται κάποιος δηλωμένος φορ. Εάν ήθελε ο Razvan Lucescu να αξιοποιήσει στο έπακρο την ταχύτητα και την πίεση που θα προσέφερε ο παίκτης που θα επιλεγεί στη θέση αυτή, θα μπορούσε να τοποθετήσει εκεί τον Andrija Zivkovic. Ο Σέρβος έχει τόσο τη δύναμη να κονταροχτυπηθεί με τους αντίπαλους στόπερ, όσο και την ταχύτητα για να ελίσσεται. Βλέπει γήπεδο και έχει εξαιρετική αντίληψη για πάσα στον κενό χώρο και μάλιστα σε συνθήκες πίεσης.
Ο 26χρονος Σέρβος έχει επιπλέον την ικανότητα του σκοραρίσματος. Μυρίζεται το γκολ όταν βρίσκεται εντός περιοχής. Η μοναδική του αδυναμία είναι το ύψος. Κάτι όμως που μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα, καθώς η ομάδα θα πρέπει να παίζει με τη μπάλα κάτω, σε όλες τις συνθήκες που μπορούν να παρουσιαστούν.
Ειδικότερα, αν υποθέσουμε ότι ο Khaled Narey θα πάρει τη δεξιά πλευρά για να τον πλαισιώσει στην επίθεση μαζί με τον Nicolás Quagliata από την αριστερή, θα μιλάμε για την πιο γρήγορη επιθετική τριπλέτα.
Αν για τον Razvan Lucescu αυτή η επιλογή ήταν αδιανόητη πέρσι με τη λειψανδρία που υπήρχε στις θέσεις των ακραίων χαφ, φέτος κατά τη γνώμη μου, οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές για να το δοκιμάσει. Ωστόσο, αυτός είναι ο υπεύθυνος του τεχνικού τμήματος και σίγουρα αυτός αποφασίζει.
Stratego
Πηγή φωτογραφίας: Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια: