UEFA Europa Conference League

[UEFA Europa Conference League][slideshow]

Pre-game...

[pre-game][btop]

After match...

[After match][btop]

Προβάδισμα με Stability...! (ΠΑΟΚ - Gent 1-0)


Η χθεσινή (10/3/2022) βραδιά ήταν από κάθε οπτική γωνία μια πετυχημένη. Ήταν η εκπλήρωση των minimum των απαιτήσεων όλων των συντελεστών του club του δικεφάλου του Βορρά. Έγινε το ορθό πρώτο βήμα για τη συνέχεια στη διοργάνωση της UEFA Conference Leageu. Και λέω "ορθό" γιατί ναι μεν ο ΠΑΟΚ νίκησε την Gent, αλλά με μηδέν παθητικό!

Η νίκη με 1-0 έναντι της Gent άφησε υποσχέσεις για τον επαναληπτικό που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη 17 Μαρτίου στο Ghelamco Arena της Γάνδης του Βελγίου. Σε ένα γήπεδο που ευελπιστούμε να κάνει ο ΠΑΟΚ το όνειρό του πραγματικότητα και να φτάσει στους "8" του θεσμού!

Η K.A.A. Gent

Τα βασικότερα χαρακτηριστικά των "βουβαλιών" είναι δύο. Καταρχήν, αρέσκονται να παίζουν με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και επίσης, η τριάδα των επιθετικών τους κινούνται διαγώνια σε μορφή χιαστί (Χ) παρασύροντας τους αντίπαλους αμυντικούς. Στον πρώτο αγώνα της Τούμπας η Gent όντως παρατάχθηκε με τριάδα κεντρικών αμυντικών, όπου η στιβαρότητά τους δυσκόλεψε κατά πολύ τους επιθετικούς του ΠΑΟΚ. Η κίνηση των επιθετικών της όμως εξουδετερώθηκε πλήρως από τους αμυντικούς του δικεφάλου.

Η ομάδα του ΠΑΟΚ διατήρησε τη μπάλα στην κατοχή της και δεν πανικοβλήθηκε ούτε στο ελάχιστο, όταν οι Βέλγοι εφάρμοζαν τις παγίδες τους με τρεις και τέσσερις παίκτες! Ήταν όντως αξιοθαύμαστη η σταθερότητα (stability) που επέδειξε

Παρουσιάστηκε επίσης αποδυναμωμένη στη γραμμή κρούσης, καθώς ο Μαροκινός "αστέρας" της Tarik Tissoudali έμεινε στον πάγκο, εξ' αιτίας ενόχλησης στο γόνατό του.

Η Gent αρέσκεται να παίζει στον χώρο, καθώς τα full back που διαθέτει έχουν επιθετική διάθεση. Αυτός ήταν ο λόγος που εφάρμοσε πολλές παγίδες στους ασπρόμαυρους στη μεσαία γραμμή και μάλιστα αποτελούσε δυνατό της σημείο πριν την έναρξη του αγώνα.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον αλάνθαστο Λευτέρη Λύρατζη. Ο 22χρονος Έλληνας back έκανε το καλύτερό του παιχνίδι

Ο coach της Gent Hein Vanhaezebrouck πέτυχε τον τακτικό του στόχο να περιορίσει, τόσο τον Andrija Živković, όσο και τον Jasmin Kurtić. Η αποστολή στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Όντως, και οι δύο παίκτες του ΠΑΟΚ δυσκολεύτηκαν πολύ να βρουν χώρους.

Ο ΠΑΟΚ

Χωρίς εκπλήξεις παρέταξε την ομάδα του ο Razvan Lucescu. Εκείνο όμως που μας εξέπληξε θετικά, ήταν η ψυχραιμία στο παιχνίδι της. Διατήρησε τη μπάλα στην κατοχή της και δεν πανικοβλήθηκε ούτε στο ελάχιστο, όταν οι Βέλγοι εφάρμοζαν τις παγίδες τους με τρεις και τέσσερις παίκτες! Ήταν όντως αξιοθαύμαστη η σταθερότητα (stability) που επέδειξαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ τόσο στον ψυχολογικό τομέα, όταν οι καταστάσεις δυσκόλευαν, όσο και στη διατήρηση των θέσεων μέσα στον αγωνιστικό χώρο, όταν η Gent προσπάθησε να τρέξει στους κενούς διαδρόμους.

Η υπέροχη δουλειά της μεσαίας γραμμής με τους Θεοχάρη Τσιγγάρα, Douglas Augusto και Jasmin Kurtić, αποδυνάμωσε σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι των Βέλγων, κλέβοντας αρκετές φορές τη μπάλα, δημιουργώντας καταστάσεις 3v2 και 4v3. Εντούτοις, εδώ ακριβώς φάνηκε η αδυναμία του ΠΑΟΚ να κάνει τελικές προς την εστία. Κυρίως όμως, υπερτονίστηκε η έλλειψη ενός αξιόπιστου center for, ανεξάρτητα από την φιλότιμη προσπάθεια που κατέβαλε ο Chuba Akpom.

Η αμυντική απόδοση άγγιξε την τελειότητα. Οι τοποθετήσεις των αμυντικών εκμηδένισαν τα θετικά στοιχεία της επίθεσης της Gent. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον αλάνθαστο Λευτέρη Λύρατζη. Ο 22χρονος Έλληνας back έκανε το καλύτερό του παιχνίδι.

Το γκολ

Ο σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις φάουλ Jasmin Kurtić φάνηκε μεν αρκετά τυχερός στο 58ο λεπτό, όμως η θετική αύρα και ο τρόμος που αποπνέει στους αντιπάλους είναι κι αυτά στοιχεία ικανά να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν κι έγινε. Ο Σλοβένος χρίστηκε σκόρερ, για άλλη μια φορά. Ελπίζω το γκολ αυτό να φανεί υπερπολύτιμο.

Συμπεράσματα

Εν κατακλείδι, η Gent δεν απέδωσε αυτό που μπορεί και αυτό που πιθανά να δούμε στον επαναληπτικό αγώνα. Εκεί ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός. Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να "ανοίξει" το παιχνίδι. Δεν πρέπει να δοθούν ελεύθεροι χώροι στους γρήγορους επιθετικούς της.

Το γεγονός ότι ο Ρουμάνος τεχνικός δεν θα έχει στη διάθεσή του τους Jasmin Kurtić και Andrija Živković, δυσκολεύει σε πρώτη ανάγνωση την προσπάθεια του ΠΑΟΚ. Όμως, όπως συνήθως συμβαίνει, η παρουσία των αναπληρωτών τους μπορεί να επιδράσει θετικά, προσδίδοντας στην ομάδα διαφορετικά χαρακτηριστικά. Κυρίως σκέφτηκα τον Omar El Kaddouri, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να περάσει πιο εύκολα κάθετες πάσες, σε ένα παιχνίδι που ευνοεί το στυλ αυτό, λόγω επιτακτικής ανάγκης των "βουβαλιών" να κερδίσουν τον αγώνα και κατ' επέκταση να ρισκάρουν αφήνοντας χώρους ακάλυπτους.

Stratego 

Πηγή φωτογραφίας: Debater

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κύπελλο Ελλάδος

[Κύπελλο Ελλάδος][stack]

Retro Videos

[Retro Videos][btop]

Άλλα videos

[Videos][btop]