UEFA Europa Conference League

[UEFA Europa Conference League][slideshow]

Pre-game...

[pre-game][btop]

After match...

[After match][btop]

Τάδε έφη Razvan Lucescu: "Δεν είμαι εύκολος προπονητής". Ανάλυση της φιλοσοφίας του


Πέρα από τις χτυπητές δηλώσεις που έδωσε τροφή σε πολλούς δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ, ο νυν τεχνικός του δικεφάλου Razvan Lucescu έδωσε λεπτομέρειες της φιλοσοφίας και του χαρακτήρα του. Κάνω focus σε αυτές και τις αποκρυπτογραφώ, προκειμένου να σκιαγραφήσω κατά το δυνατόν, το μέλλον της αγαπημένης μας ομάδας. 

Εντόπισα λοιπόν τα παρακάτω σημεία και σας τα παραθέτω με τον απαραίτητο σχολιασμό. 

...Δεν είμαι εύκολος προπονητής. Οι ποδοσφαιριστές χρειάζονται χρόνο για να με καταλάβουν, αλλά αργότερα είναι πιο εύκολο και για αυτούς να αντιληφθούν τι θέλω από αυτούς...

Η συγκεκριμένη δήλωση παραπέμπει σε εξομολόγηση ενός ανθρώπου που είναι στον δρόμο της εσωτερικής εξερεύνησης. Γνωρίζει τι θέλει να κάνει, καθώς επίσης αντιλαμβάνεται και το πώς τον βλέπουν οι άλλοι. Έχει προσλάβει και αναλύσει τις αντιδράσεις των παικτών που προπονεί. Έχει έρθει αντιμέτωπος με την άρνηση κάποιων από τους τελευταίους να εκτελέσουν επ' ακριβώς τις ασκήσεις του. Εντούτοις, έχει δει και έχει αξιολογήσει το αποτέλεσμα της ορθής εκτέλεσης των εντολών του. Νομίζω, ότι το αποτέλεσμα αυτό το έχουμε δει, το έχουμε εγκρίνει και το έχουμε χαρεί όλοι μας. Όμως, ύστερα από δύο χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα και θέλει χρόνο για να αντιληφθούν οι ποδοσφαιριστές που δεν έχουν δουλέψει μαζί του το πνεύμα του Ρουμάνου. 

Συμπερασματικά, μπορώ να δω αυτή τη στιγμή μπροστά μου την αρχή του πρωταθλήματος να μην εξελίσσεται όπως την θέλουμε. Στην πρώτη δυσκολία θα κριθεί η στήριξη του Ρουμάνου από τη διοίκηση. Λογικό είναι θα μου πείτε, καθώς το ίδιο έργο βλέπουμε εδώ και πολλά χρόνια. Θα συμφωνήσω. Όμως, άλλο να το περιμένεις κι άλλο να το ζεις με όλες του τις εντάσεις. Καλό είναι επίσης, να είμαστε υποψιασμένοι και ψύχραιμοι.

...Η φιλοσοφία μου είναι να είμαστε κυρίαρχοι. Η ομάδα η οποία θέλει να κερδίζει πρέπει να είναι κυρίαρχη. Όταν κυριαρχείς η ψυχολογία των ποδοσφαιριστών ανεβαίνει, αλλά για να κερδίσει μια ομάδα πρέπει να είναι πολύ καλά οργανωμένη και όταν δεν έχει την μπάλα στην κατοχή της...

Να ξεκαθαρίσω κάτι πρώτα. Κυριαρχικό ποδόσφαιρο σημαίνει ότι προσπαθώ να έχω τη μπάλα στα πόδια μου περισσότερο από ότι την έχει ο αντίπαλος. Όμως, αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό. Σε μια τέτοια περίπτωση ο στόχος αναπροσαρμόζεται. Πλέον αναζητώ, ανάλογα με το βεληνεκές του αντιπάλου, τον σχηματισμό τοίχους αναχαίτισης. Όσο πιο αργός και επικίνδυνος είναι στο transition ο αντίπαλος, τόσο πιο ψηλά ανεβαίνει αυτό το τοίχος. Με λίγα λόγια πρέπει να επιδιώκω την όσο το δυνατόν άμεση ανάκτηση της κατοχής. Υπό αυτήν την έννοια, ο ΠΑΟΚ δεν ήταν στη σαιζόν που πέρασε ομάδα κατοχής. Η αλήθεια είναι ότι το στοιχείο αυτό το απώλεσε μήνες πριν. Πιο πολύ προς ομάδα κλεφτοπόλεμου έμοιαζε. Όχι ότι κι αυτό το στυλ παιχνιδιού δεν είναι θεμιτό. Όμως, σίγουρα με αυτό δεν μπορείς να μπεις στις ευρωπαϊκές ελίτ, όπως τουλάχιστον έθεσε στόχο ο πρόεδρος μας Ιβάν Σαββίδης. Εύχομαι να το επιτύχει ο Razvan Lucescu.

...Αν ένας παίκτης από τις ακαδημίες είναι καλύτερος, τότε θα πρέπει να αγωνιστεί, αλλά αν ένας παίκτης από το κύριο γκρουπ είναι καλύτερος τότε θα πρέπει αυτός να αγωνιστεί. Πρέπει να δούμε ποιος είναι ο στόχος. Να κερδίσουμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο ή να πάρουμε τους παίκτες από την ακαδημία και να τους κάνουμε καλύτερους; Αν γίνει αυτό σημαίνει ότι είσαι εκτός στόχου. Οπότε εγώ μαζί με το τεχνικό επιτελείο μου θα έχω ένα γκρουπ χωρίς να κοιτάμε την ηλικία των παικτών...

Ο Ρουμάνος εδώ θίγει ένα χρόνιο ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ των οπαδών του ΠΑΟΚ. Το ερώτημα έχει να κάνει με το αν θέλουμε μια ομάδα με έμπειρους παίκτες, οι οποίοι θα παίρνουν τα αποτελέσματα και θα οδηγούν τον ΠΑΟΚ σε άμεσες νίκες ή αν θέλουμε πιτσιρικάδες να "γαζώνουν" στο γήπεδο, να χαιρόμαστε το ποδόσφαιρο, ακόμα κι αν δεν κατακτούμε, έστω και βραχυχρόνια τίτλους.

Γνωρίζοντας τη φιλοσοφία του Razvan Lucescu από το προηγούμενο πέρασμά του από την ομάδα μας και σε συνδυασμό με τη δήλωσή του ότι οι ποδοσφαιριστές χρειάζονται χρόνο για να αφομοιώσουν τις λεπτομέρειες που ζητά, καταλήγουμε αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η ηλικία και συγκεκριμένα η ωριμότητα του κάθε παίκτη παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην επιλογή των μελών της ποδοσφαιρική ομάδας. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά απίθανο κάποιος νεαρός παίκτης να καταφέρει να κερδίσει μια θέση στην εντεκάδα. Παρ' όλα αυτά, όπως συμβαίνει πάντα, ισχύουν κι εδώ οι εξαιρέσεις που όμως επιβεβαιώνουν τον κανόνα που έθεσε ο ίδιο ο Ρουμάνος. Για παράδειγμα, οι νεαροί τότε Δημήτρης ΛημνιόςLeo Zamba και Δημήτρης Γιαννούλης ήταν μερικές από αυτές, με τις δικές τους ιδιαιτερότητες βέβαια.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, θεωρώ ότι μεγάλες ομάδες είναι εκείνες που κερδίζουν τίτλους, όντας όμως φαβορί και όχι αουτσάιντερ. Ο τίτλος ενός αουτσάιντερ πρέπει να έχει και συνέχεια για να αποδείξει ότι μπήκε στα μεγάλα κλαμπ. Συνεπώς, για να δημιουργήσεις δυνατή ομάδα πρέπει να φτάσεις στο επίπεδο να σε υπολογίζουν πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Μεγάλο κλαμπ γίνεσαι όταν επιτυγχάνεις νίκες και κατακτάς τρόπαια. Για να γίνουν αυτά πρέπει να έχεις ποιότητα παικτών (και ποσότητα βέβαια, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας). Δυστυχώς, η πιθανότητα οι μικροί σε ηλικία ποδοσφαιριστές να έχουν ποιότητα  είναι μικρή. Το αντίστροφο ισχύει για τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Με δεδομένο τώρα, ότι ο δικέφαλος του Βορρά επιθυμεί την κατάκτηση του επόμενου πρωταθλήματος, θα πρέπει να περιμένουμε τον Ρουμάνο τεχνικό να χρησιμοποιήσει, κατά βάση έμπειρους παίκτες.

Εν κατακλείδι, ο Razvan Lucescu δεν έδειξε κάτι διαφορετικό από αυτό που περιμέναμε. Αν και όλοι μας θα είχαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας απαίτηση για κάτι πιο... πικάντικο, κάτι διαφορετικό βρε αδερφέ. Εντούτοις η επικοινωνιακή εικόνα που εκπέμπει ο Ρουμάνος τεχνικός δίνει μια σιγουριά στο αποτέλεσμα. Πιθανόν, αυτό το αίσθημα να προκύπτει από την θύμηση του προηγούμενου πετυχημένου περάσματος από τον ΠΑΟΚ. Ίσως όμως, να είναι αποτέλεσμα της ευθύτητας και  αδιαπραγμάτευτης σοβαρότητας που μας προβάλει ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να επιλέξει, θα το δούμε βήμα βήμα, αρχής γενομένης από τα φιλικά προετοιμασίας.

Stratego
Πηγή φωτογραφίας: politic.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κύπελλο Ελλάδος

[Κύπελλο Ελλάδος][stack]

Retro Videos

[Retro Videos][btop]

Άλλα videos

[Videos][btop]