UEFA Europa Conference League

[UEFA Europa Conference League][slideshow]

Pre-game...

[pre-game][btop]

After match...

[After match][btop]

Σκιαγραφώντας. Αλέξανδρος Πασχαλακης. Το πάθος του ανασταλτικός παράγοντας στην εξέλιξη της καριέρας του.

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης γεννήθηκε στην Ξάνθη στις 28 Ιουλίου 1989. Νεαρός αγωνίστηκε στην ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό Πειραιώς και τον Γ. Σ. Ηλιούπολης, στον οποίο τελευταίο υπέγραψε και το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το 2006. Αργότερα αγωνίστηκε στον Λεβαδειακό, την Κερύνεια (με σήμα τον δικέφαλο αετό), τον Πανθρακικό και τον ΠΑΣ Γιάννινα. Στις 7 Αυγούστου 2017 υπέγραψε στον δικέφαλο του Βορρά. Τόσο η αμφιβολία των Θεσσαλονικέων για τη μεταγραφή του, όσο και η συντηρητική μεταγραφική λογική εκείνης της εποχής υπαγόρευσε την υπογραφή μονοετούς συμβολαίου!  

ο Razvan Lucescu, όντας πολύ καλός γνώστης της θέσης και της ψυχολογίας βοήθησε τα μέγιστα στην άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας του Αλέξανδρου Πασχαλάκη

 

Ο Πασχαλάκης είχε την τύχη να προπονηθεί υπό τις οδηγίες του παλαίμαχου τερματοφύλακα, και νυν προπονητή, Razvan Lucescu. Ήταν εκείνος που μπόρεσε να διακρίνει τις ιδιαίτερες ικανότητές του και παράλληλα να ελαχιστοποιήσει, κατά το δυνατόν, τις πιθανότητες εκδήλωσης των λαθών από πλευράς του Έλληνα ποδοσφαιριστή. Με άλλα λόγια, ο Ρουμάνος τεχνικός, όντας πολύ καλός γνώστης της θέσης και της ψυχολογίας βοήθησε τα μέγιστα στην άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας του Ξανθιώτη. Παρ' όλη όμως την προσπάθεια του Ρουμάνου δεν κατάφερε να φέρει βελτίωση στον χαρακτήρα του 32χρονου goalkeeper, πράγμα το οποίο έγινε φανερό με τη φυγή του τεχνικού από τον πάγκο του ΠΑΟΚ.

Τότε ήταν που, άρχισε να διαφαίνεται η φθίνουσα πορεία του. Μιλάμε τώρα για τη σαιζόν 2019 - 2020, όπου ο διάδοχος του Ρουμάνου Abel Ferreira, μετά την εμπιστοσύνη που του έδειξε στα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια, στη συνέχεια παρόπλισε τον 32χρονο πορτιέρο προωθώντας παράλληλα στην αρχική εντεκάδα τον Živko Živković.

Τα σωματικά του προσόντα είναι αξιοθαύμαστα. Τόσο το ύψος του, όσο και η μυϊκή του διάπλαση είναι στοιχεία που αποτελούν βάσεις πάνω στα οποία χτίζει ο τερματοφύλακας την καριέρα του.

 

Με τη φυγή του Πορτογάλου τεχνικού και την έλευση του Ουρουγουανού Pablo Garcia, σιγά σιγά επανήλθε στη βασική ενδεκάδα και προς το τέλος της σαιζόν 2020 - 2021 έδειξε και πάλι τα θετικά προσόντα του.

Δεν θα μείνω σε στατιστικά διότι αυτά είναι εύκολα προσβάσιμα. Άλλωστε, ο σκοπός τέτοιου είδους άρθρων είναι να δώσω τη δική μου οπτική σε αυτό που είδα και ει δυνατόν να προδιαγράψω τί θα δούμε στη συνέχεια.

Τα χαρακτηριστικά του Αλ. Πασχαλάκη στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης εντάσσεται στην κατηγορία των τερματοφυλάκων που διαθέτουν εξαιρετική αντίληψη στην κατεύθυνση της μπάλας. Τα σωματικά του προσόντα είναι αξιοθαύμαστα. Τόσο το ύψος του, όσο και η μυϊκή του διάπλαση είναι στοιχεία που αποτελούν βάσεις πάνω στα οποία χτίζει ο τερματοφύλακας την καριέρα του. Οι προπονητές αναζητούν τέτοια κορμιά που προσδίδουν όγκο και δύναμη στην άμυνα. Από αυτή την άποψη είναι ο ιδανικός για τη θέση "1" σε οποιαδήποτε ομάδα.

αφήνει το πάθος του να υπερκεράσει τη λογική, με αποτέλεσμα να υποπίπτει σε λάθη και έτσι να δέχεται δικαιολογημένα έως έναν βαθμό, τεράστια πίεση από την κερκίδα.

 

Ο άνθρωπος όμως εκτός από σώμα έχει και πνεύμα (νου). Σε αυτόν τον τομέα, δεν θα έλεγα ότι ανταπεξέρχεται ικανοποιητικά ο 32χρονος Ξανθιώτης. Η επιπόλαιες αποφάσεις του πολλές φορές έλλειψαν να στοιχίσουν στην ομάδα του ΠΑΟΚ και άλλες πάλι, όντως στοίχησαν. Όλοι έχουμε δικαίωμα στα λάθη και μάλιστα, μαθαίνουμε από αυτά. Εν τούτοις, ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης αφήνει το πάθος του να υπερκεράσει τη λογική, με αποτέλεσμα να υποπίπτει σε λάθη και έτσι να δέχεται δικαιολογημένα έως έναν βαθμό, τεράστια πίεση από την κερκίδα.

Όλοι μας γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει για να μπει σε μεγαλύτερο βαθμό το χαρακτηριστικό της σωφροσύνης στο παιχνίδι του Πασχαλάκη. Και η λύση δεν είναι άλλη από τη διαμόρφωση μιας προσωπικότητας με εξάρσεις μέσα στα όρια της εκτόνωσης και όχι ανεξέλεγκτα. Αντιλαμβάνομαι ότι το πάθος βοηθά να "μπει" κάποιος στην ατμόσφαιρα του αγώνα, όμως το ίδιο μπορεί να σου καταστρέψει τη βραδιά. Συνεπώς, για να επιτευχθεί η ισορροπία στην ψυχολογία θέλει να τονιστούν ξεκάθαρα τα "θέλω" της ομάδας. Τα οποία "θέλω" της δεν συμβιβάζονται με εκλάμψεις πυροτεχνημάτων, που μετά από λίγο διάστημα χάνονται.

Η κρίση μου για τον Ξανθιώτη πορτιέρο δεν θέλω να είναι βάσει αποτελεσμάτων. Η ιστορία του ΠΑΟΚ απαιτεί, πέρα από στατιστικά επιτεύγματα τόσο σταθερότητα, σύνεση, όσο και αρχοντιά. Ως εκ τούτου, η επιλογή παικτών σε καίριες θέσεις όπως είναι αυτή του τερματοφύλακα δεν είναι συνετό να γίνεται βάσει αριθμών, αλλά κυρίως με σκιαγράφηση της προσωπικότητας και των πνευματικών χαρισμάτων, που είτε ήδη υπάρχουν, είτε μπορούν εύκολα να καλλιεργηθούν.

Stratego 
ΠΗΓΗ εικόνας: newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κύπελλο Ελλάδος

[Κύπελλο Ελλάδος][stack]

Retro Videos

[Retro Videos][btop]

Άλλα videos

[Videos][btop]