UEFA Europa Conference League

[UEFA Europa Conference League][slideshow]

Pre-game...

[pre-game][btop]

After match...

[After match][btop]

Build up and... looseness!


Αδιαμφισβήτητα, ένα από τα στοιχεία που θα πρέπει να αναθεωρήσει ο Razvan Lucescu για το τελευταίο και σημαντικότερο παιχνίδι της χρονιάς, με αντίπαλο την ΑΕΚ για την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος, είναι ο τρόπος ανάπτυξης της ομάδας από την αμυντική γραμμή, το λεγόμενο buld up.

Το build up στη σεζόν 2022-2023

Συνήθως, η αμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ αρέσκεται να κυκλοφορεί τη μπάλα δίνοντας αρκετές πάσες μεταξύ των αμυντικών. Ο στόχος είναι διττός. Πρώτιστα, η ομάδα θέλει να διατηρήσει στην κατοχή τη μπάλα, μειώνοντας την ώρα που αντίστοιχα ο αντίπαλος την έχει στα πόδια του. Με αυτή τη λογική πορεύθηκε η ομάδα σε όλα τα παιχνίδια της σεζόν. Κατά δεύτερον, η καθυστέρηση της άμεσης ανάπτυξης δίνει την ευκαιρία στους μεσοεπιθετικούς συμπαίκτες να λάβουν τις σωστές - συμφωνημένες θέσεις, ώστε να ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια επίθεσης.

Ως λογική, την τακτική αυτή κανένας δεν μπορεί να την κατακρίνει. Είναι πραγματικά, μια στρατηγική, χάρη στην οποία ο δικέφαλος του Βορρά έχει σημειώσει αξιοθαύμαστα τέρματα, επιτυγχάνοντας να αλλάξει πολλές πάσες σε όλο το μήκος και το πλάτος του τερέν. 

Ωστόσο, σε ορισμένα παιχνίδια, το πλεονέκτημά του αυτό μεταστράφηκε σε αδυναμία. Η καθυστέρηση περάσματος της μπάλας από την αμυντική προς τη μεσαία γραμμή, υπήρξαν φορές που έδωσε την ευκαιρία στον αντίπαλο να «απλώσει» την πίεσή του μέχρι το κουτί του Domink Kotarski. Τέτοια παραδείγματα είδαμε κυρίως σε αγώνες με αντίπαλο την ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ του Razvan Lucescu είναι υποχρεωμένος να ξεπεράσει αυτή τη συγκεκριμένη αδυναμία του. Αποτελεί στοίχημα η αλλαγή τακτικής, η οποία όμως δεν θα αλλάξει τη συνολικότερη στρατηγική του Ρουμάνου τεχνικού.

Το πρόβλημα που καταδεικνύει η χαλαρότητα...!

Το build up αναφέρεται στην προσπάθεια έκαστης ομάδας να τοποθετήσει τα «πιόνια» της στο τερέν με τέτοιον τρόπο, ώστε να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της. Από αυτό το σημείο, έως την χαλαρότητα (looseness) που επιδεικνύουν οι μεσοαμυντικοί παίκτες του ΠΑΟΚ υπάρχει μεγάλη απόσταση. Με άλλα λόγια, η ηρεμία δεν πρέπει να συγχέεται με την χαλαρότητα.

Αντιλαμβάνομαι ότι η επαναλαμβανόμενη μεταβίβαση της μπάλας στα μετόπισθεν δίνει χρόνο στους υπόλοιπους παίκτες να τοποθετηθούν κατά το ζητούμενο του προπονητή τους, εντούτοις, η αργοπορία μετάβασης από την άμυνα στην επίθεση καταδεικνύει το σημαντικότατο πρόβλημα της φυσικής κατάστασης. Δηλαδή, η χρονοτριβή των επιθετικών τοποθετήσεων οφείλεται στην ελλιπή εκγύμναση της ομάδας, με αποτέλεσμα να επέρχεται η ανεπιθύμητη χαλαρότητα.

Σε καμία των περιπτώσεων δεν θεωρώ ότι ο Razvan Lucescu, δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της χαλαρότητας που παρουσιάστηκε σε κάποια παιχνίδια. Το γνωρίζει πολύ καλά, αλλά θέλω να πιστεύω, πως τα αντικειμενικά προβλήματα είναι τέτοια, που δεν του επιτρέπουν να βελτιώσει την εικόνα.

Εύχομαι στον επικείμενο αγώνα κυπέλλου με την ΑΕΚ, σε έναν αγώνα που κρίνει την παρουσία του ΠΑΟΚ στην προκριματική φάση του Europa League, καθώς και την εξύψωση του γοήτρου του συλλόγου, να καταφέρει η ομάδα του δικεφάλου του Βορρά να γίνει πιο άμεση στο παιχνίδι της, σπάζοντας τις παγίδες που πρόκειται να στήσει και πάλι ο Matías Almeyda.

Stratego 
Πηγή φωτογραφίας: paok24.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κύπελλο Ελλάδος

[Κύπελλο Ελλάδος][stack]

Retro Videos

[Retro Videos][btop]

Άλλα videos

[Videos][btop]