UEFA Europa Conference League

[UEFA Europa Conference League][slideshow]

Pre-game...

[pre-game][btop]

After match...

[After match][btop]

Τι πρέπει να κάνει σήμερα ο ΠΑΟΚ για να πάρει τη νίκη!


Σε γενικές γραμμές, σήμερα αναμένεται να δούμε να παρατάσσονται στο γήπεδο δύο ομάδες διαφορετικής φιλοσοφίας. Η μία, η ΑΕΚ, πέρα από το γεγονός ότι θα παίξει μπροστά στο κοινό της, εντός του νέου της γηπέδου, έχει στόχο την γρήγορη κίνηση. Η δεύτερη, ο ΠΑΟΚ, έχει επιλέξει την πιο ασφαλή μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, χωρίς ιδιαίτερα γρήγορη εναλλαγή της μπάλας.

Υπάρχουν πιθανότητες να έρθει το διπλό μέσα στην «Opap Arena»;

Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα χρειάζεται να δοθεί προσοχή στα παρακάτω αξιοσημείωτα στοιχεία...

Ζητούμενο η ψυχραιμία...

Η ψυχραιμία είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας. Ως έναν βαθμό, η ομάδα του Razvan Lucescu την έχει κατακτήσει, χωρίς όμως να θεωρείται ότι έχει την εμπειρία να την κρατήσει σε τέτοιου είδους σημαντικά παιχνίδια. Βασικό λοιπόν, ζητούμενο είναι η ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό. Κάτι μάλιστα, που αποτελεί ζήτημα για κάθε ομάδα. Υποψιάζομαι ότι και η άλλη πλευρά σε αυτά θα στηριχθεί.

Παρόλα αυτά, αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό των ομάδων που καλούνται «μεγάλες». Επιπρόσθετα, η ψυχραιμία «χτίζει» το καθαρό μυαλό και αυτό με τη σειρά του την αυτοπεποίθηση!

Το πρέσινγκ της ΑΕΚ

Ο Matías Jesús Almeyda, ενώ σε όλα του παιχνίδια ξεκίνησε σε νορμάλ ρυθμό, κερδίζοντας χρόνο στο «διάβασμα» του αντιπάλου, στη συνέχεια χτύπησε στα κενά που παρουσιάζονταν, επιλέγοντας πιο επιθετικό ποδόσφαιρο. Δεν φοβάται να ρισκάρει παίζοντας με δύο σέντερ φορ, έναν «φουνταριστό» και έναν πίσω από αυτόν, ο οποίος να κινείται σε όλο το πλάτος της γραμμής.

Το πρέσινγκ που εφαρμόζει ο Αργεντίνος coach του δικεφάλου του Νότου, είναι πολλές φορές έντονο. Για αυτόν τον λόγο, όταν θα «χτίζεται» η επίθεση του ΠΑΟΚ από την άμυνα, είναι απαραίτητο να μην μένει η μπάλα περισσότερο από το συνηθισμένο στα πόδια των αμυντικών χαφ. Επίσης, τα πλάγια μπακ, όποιοι χρησιμοποιηθούν εκεί, θα πρέπει να στρέφουν το βλέμμα τους προς τα εμπρός και να μην επιστρέφουν τη μπάλα στους κεντρικούς αμυντικούς, ελαφρά τη καρδία! Πρέπει να σπάει γρήγορα το πρέσινγκ της ΑΕΚ και να μεταφερθεί το παιχνίδι στο δικό της μισό του γηπέδου.

Ωστόσο, αυτό το στυλ είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στον ΠΑΟΚ του Razvan Lucescu, καθώς δεν έχει δουλέψει πολύ σε αυτό, στα παιχνίδια που προηγήθηκαν. Τώρα όμως, ο αντίπαλος του βάζει δύσκολα. Ελπίζω μόνο στην παρουσία άλλων παικτών στα πλάγια μπακ, αντί των Λευτέρη Λύρατζη και Μάριου Τσαούση, όχι γιατί οι συγκεκριμένοι δεν μπορούσαν να παίξουν με αυτό το στυλ, αλλά γιατί όποιοι χρησιμοποιηθούν εκεί, ίσως έχουν εντονότερο το αίσθημα της επιθετικής δημιουργίας. Ελπίζω... χωρίς να είμαι πολύ αισιόδοξος!

Οι κάθετες και μακρινές πάσες της ΑΕΚ

Οι μακρινές πάσες προς Levi García και Sergio Araujo, αποτελούν attraction της ομάδας του Matías Jesús Almeyda, όπου είμαι σίγουρος, ότι αν η συγκέντρωση των Sverrir Ingi Ingason και Κωνσταντίνου Κουλιεράκη δεν θα επιτρέψουν να απειληθούμε άμεσα από αυτές.

Αντίθετα, οι κάθετες πάσες προς τους προαναφερθέντες κιτρινόμαυρους, είμαι σίγουρος ότι θα μας δημιουργήσουν προβλήματα, λόγω κυρίως της ταχύτητάς τους. Για να μη συμβεί αυτό, όταν η μπάλα χάνεται, θα πρέπει η γραμμές των χαφ να είναι πολύ κοντά στους αμυντικούς, εφαρμόζοντας πίεση στον κάτοχό της.

Το νούμερο 1 αρνητικό στοιχείο της ΑΕΚ

Λόγω της πίεσης που εφαρμόζει, αφήνει πολλούς κενούς χώρους. Στόχο έχει να «κρύψει» αυτούς τους χώρους από τον παίκτη του αντιπάλου, που έχει στα πόδια του τη μπάλα. Μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η γρήγορη εναλλαγή της μπάλας, εφαρμόζοντας τριγωνάκια «1-2», ώστε να βρεθούν τέτοιοι χώροι.

Θα μπορούσε επίσης, να επιλεγεί μακρινή πάσα σε κενούς χώρους, που όμως δεν βλέπω να υπάρχουν στην ομάδα μας παίκτες με αυτή την ικανότητα. Άλλωστε, είναι δύσκολο να έχεις στο ρόστερ σου παίκτες με τέτοια χαρίσματα και να τα εφαρμόζουν ενώ έχουν τη μπάλα στην κατοχή τους και μαρκάρονται ασφυκτικά.

Το νούμερο 2 αρνητικό στοιχείο της ΑΕΚ

Η βραδυκίνητη άμυνα των κιτρινόμαυρων, ειδικά όταν η ομάδα τους «κόβεται» στα δύο, εφαρμόζοντας πίεση στον αντίπαλο, αποτελεί βασικό στόχο για την ομάδα του Razvan Lucescu

Εντούτοις, δεν αρκεί απλά να βρεθούν οι επιθετικοί μας μπροστά στην τετράδα της άμυνας που θα παρατάξει ο Matías Jesús Almeyda. Είναι σημαντικό να αλλάξουν γρήγορα τη μπάλα με τριγωνάκια και κίνηση μέσα στην περιοχή του Γιώργου Αθανασιάδη.

Βασικό όπλο στη φαρέτρα...

Όλα τα παραπάνω είναι θεωρητικά. Κάθε ποδοσφαιρικός αγώνας έχει τα δικά του δυναμικά δεδομένα, τα οποία εξάγονται στη διάρκεια της αναμέτρησης. Ο κάθε coach θα πρέπει να έχει εναλλακτικό Plan B. Μπορεί να το έχω γράψει αρκετές φορές, αλλά αυτή τη στιγμή, το θεωρώ κρίσιμο! Το εναλλακτικό πλάνο των τριών (3) σέντερ μπακ έπρεπε να δουλευτεί και να δοκιμαστεί σε πιο «ασήμαντους» αγώνες (όταν χρειαζόταν), ώστε να ήταν σήμερα ετοιμοπόλεμο, σε έναν τέτοιο «λουκούμι» αγώνα.

Σήμερα που μιλάμε, το μόνο σίγουρο Plan B στο μυαλό του Razvan Lucescu, αποτελεί η αλλαγή της εντεκάδας σε πρόσωπα και όχι σε σχηματισμούς, που όμως, αυτή τη δεδομένη στιγμή δεν υφίσταται, λόγω αριθμητικής έλλειψης αυτών! Μακάρι σήμερα, αν οι συνθήκες το επιβάλουν, να γίνει πιο ευέλικτος ο Ρουμάνος coach και να πανηγυρίσουμε άλλη μια σπουδαία νίκη...!

Stratego 

Πηγή φωτογραφίας: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κύπελλο Ελλάδος

[Κύπελλο Ελλάδος][stack]

Retro Videos

[Retro Videos][btop]

Άλλα videos

[Videos][btop]