UEFA Europa Conference League

[UEFA Europa Conference League][slideshow]

Pre-game...

[pre-game][btop]

After match...

[After match][btop]

Όταν το ρεπορτάζ δικαιώνει το ένστικτο!


Το γεγονός ότι η στεναχώρια μας είναι μεγάλη, μετά το άτυχο αποτέλεσμα της Κυριακής με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, δεν αναιρεί την πραγματικότητα. Δεν αναιρεί το γεγονός, γύρω από τη στρατηγική σταθερά, στην οποία επέλεξε να πατήσει η διοίκηση, σε συνεργασία βέβαια με τον José Boto.

Η σταθερά, η ραχοκοκαλιά γύρω από την οποία θέλουν να χτίσουν στον ΠΑΟΚ είναι ο νυν προπονητής Razvan Lucescu. Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτό καλό θα είναι να μην αλλάξει στα μέσα της χρονιάς και ακόμα καλύτερα έως την ολοκλήρωση του πλάνου που έχει τεθεί.

Έχω καταδείξει, μέσα από το PAOK mind, στον βαθμό που αυτό μας αποκαλύπτεται από τον 53χρονο Ρουμάνο τεχνικό, τον τρόπο που ο ίδιος σκέφτεται. Την ποδοσφαιρική φιλοσοφία που εφαρμόζει στον αγωνιστικό χώρο. Μπορεί να έχω τις αντιρρήσεις μου, αλλά εκείνος πληρώνεται για να λαμβάνει αποφάσεις και όχι εγώ.

Σίγουρα, γνωρίζει πολλά περισσότερα από όλους εμάς που κρίνουμε, με μεγάλη ευκολία μπορώ να παρατηρήσω, βλέποντας την ομάδα να παίζει 90+ λεπτά την εβδομάδα, ενώ εκείνος έχει το προνόμιο να βγάλει τα συμπεράσματά του σε 840+ λεπτά! Το δείγμα λοιπόν στο οποίο στηρίζεται είναι τουλάχιστον 9 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο φίλο του ΠΑΟΚ! Για τον λόγο αυτόν, δικαιούται ο coach να έχει πιο ασφαλή άποψη για παίκτες, πράγματα, καταστάσεις και άλλα θέματα μέσα στην ομάδα...

Το ίδιο υποστήριζα, τόσο για τον Pablo Garcia, όσο και για τον παρεξηγημένο κατ' εμέ, Abel Ferreira. Είναι νόμος βαρύς, ότι δηλαδή δεν μπορεί κανείς να αποδομεί τη δουλειά οποιουδήποτε προπονητή. Ακόμα και εκείνου που ήρθε για λίγες μέρες και για αμφίβολα αίτια αποχώρησε νωρίς από τον πάγκο της αγαπημένης μας ομάδας.

Η κριτική όμως που γίνεται, έχει στόχο τη βελτίωση της ομάδας και δεν περιλαμβάνει καμία προσωπική εμπάθεια. Ή τουλάχιστον, για να είμαι πιο ακριβής, πρέπει εκείνος που κρίνει να έχει περάσει πρώτα από την ενδοσκόπηση του εσωτερικού του κόσμου, ώστε να αποτινάξει από πάνω του στίγματα εμπάθειας, που πιθανόν κρύβονται στα λεγόμενά του.

Με αυτό το σκεπτικό, δηλώνω με βεβαιότητα, ότι ο Razvan Lucescu θα βρει τον δρόμο να στρέψει το παρόν υλικό του στις επιτυχίες. Θα βρει τον τρόπο να εμφυσήσει στους παίκτες τη νοοτροπία που ονειρεύεται. Θα κάνει τα πάντα για να πετύχει τους στόχους του. Θέλουμε να το πιστεύουμε και είμαστε μαζί του.

Ωστόσο, το ένστικτο του φιλάθλου του ΠΑΟΚ δεν πέφτει έξω. Από την επιστροφή (26/5/2021) του Ρουμάνου τεχνικού στον ασπρόμαυρο πάγκο και μετά, βιώσαμε καταστάσεις που πολλές φορές εξέπεμπαν μυστήριο. Για παράδειγμα, κανένας δεν ανέμενε στην πρεμιέρα του περσινού πρωταθλήματος να ξεκινήσει η ομάδα με ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Τούμπα, καθώς και την ισοπαλία με τον Βόλο, που ακολούθησε. Και αν αυτή ήταν συγκυρία, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για την απαράδεκτη τριάδα ηττών, που ήρθε στη συνέχεια, ρίχνοντας ακόμα περισσότερο την ψυχολογία της ομάδας.

Όλα αυτά δεν τα περιμέναμε, από τη στιγμή που στον πάγκο κάθισε εκ νέου ο coach του αήττητου πρωταθλήματος. Ενός coach που οι ομάδες του, όλα τα προηγούμενα χρόνια δέχονταν γκολ με το σταγονόμετρο! Ακόμη μεγαλύτερο μυστήριο αναδυόταν, από την μη απόκτηση των «θέλω» του Razvan Lucescu, αναγκάζοντάς τον να επιστρατεύσει στη θέση «10» τον Douglas Augusto. Όταν μάλιστα, το ίδιο καλοκαίρι είχε επιστρέψει θριαμβευτής στον πάγκο της ομάδας, έχοντας την αίσθηση ότι αναλαμβάνει αρχηγός στην αναμόρφωση της ομάδας. Αντί αυτού, είδαμε να μηχανεύεται αλχημείες για να ανταπεξέλθει τη δύσκολη σεζόν 2021 - 2022. Εν τέλει, τα κατάφερε. Ισορρόπησε το καράβι και το κράτησε ψηλά. Με άγχος και πίεση, όμως ανταπεξήλθε στο δύσκολο ρόλο του.

Έτσι, το φετινό καλοκαίρι, με την έλευση και του José Boto, οι προσδοκίες εκτινάχθηκαν. Όταν μάλιστα, η εικόνα που μεταδιδόταν προς τα έξω ήταν ότι γίνεται προγραμματισμός για την επαναφορά του ΠΑΟΚ στην κορυφή και στους τίτλους, όλοι μας νιώσαμε περισσότερο αισιόδοξοι!

Καθώς τα αναμοχλεύουμε όλα αυτά, μπορώ να θυμηθώ την αίσθηση που πέρασε προς τα έξω, όταν στους δύο προκριματικούς αγώνες για το Conference League η ομάδα όχι απλά παρουσιάστηκε κατώτερη των προσδοκιών, αλλά παίζοντας ποδόσφαιρο ανόρεχτο και κάκιστο ποιοτικά αποκλείστηκε από την Levski Sofia, η οποία στη συνέχεια αποκλείστηκε από τη ημιεπαγγελματική μαλτέζικη Ħamrun Spartans!!

Ο Razvan Lucescu, φάνταζε χαμένος. Με μπερδεμένο μυαλό προσπαθούσε να «σώσει» την παρτίδα, δείχνοντάς μας ένα πρόσωπο εντελώς διαφορετικό από αυτό που μας συνήθισε. Όλοι σκεφτήκαμε ότι κάποιες ισορροπίες είχαν αλλάξει. Κάτι απορροφούσε τη σκέψη του thegeneral!

Ύστερα από το άρθρο του δημοσιογράφου Δημήτρη Τσορμπατζόγλου, με τίτλο «ΠΑΟΚ: Τα ίδια και χειρότερα με Γκαρσία και Αμπέλ Φερέιρα», που αναρτήθηκε στις 5/10/2022 στην ιστοσελίδα της gazzetta.gr, άρχισα πραγματικά να στροβιλίζουν πολλές σκέψεις στο μυαλό μου. Ειδικά, το παρακάτω απόσπασμα, μου έδωσε το έναυσμα για την ανάλυση αυτή:

Ό,τι έχω να πω και να γράψω για τον (κάθε) Λουτσέσκου το κάνω πρώτα μπροστά του. Με ερωτήσεις φυσικά για να έχω και την άποψή του. Και για τον Μπίσεσβαρ στο φορ και για τον Βιεϊρίνια αριστερά και για την απαράδεκτη αντίδρασή του στις αποδοκιμασίες και για τα δεκάρια που έχει και δεν βάζει και για το πόσο ανόρεκτος ήταν στο ξεκίνημα της χρονιάς και για την πλήρη αποτυχία του στον τρόπο που εμφάνισε τον ΠΑΟΚ με τους Βούλγαρους και για τόσα άλλα.

Παρόλο που το άρθρο γράφτηκε με στόχο να αποσυμπιέσει το άγχος των οπαδών του ΠΑΟΚ, έτσι ώστε να κερδηθεί χρόνος, προς όφελος της ομαλής λειτουργίας της ομάδας, η φράση «πόσο ανόρεκτος ήταν στο ξεκίνημα της χρονιάς» έκανε κλικ μέσα μου, γιατί ήταν απορία τόσο δική μου, όσο φαντάζομαι και του συνόλου των φίλων του δικεφάλου του Βορρά. Το ένστικτο μίλησε...

Τελικά, ο Razvan Lucescu ήταν ανόρεκτος στην αρχή της σεζόν; Τι παίχτηκε στο παρασκήνιο; Ποιος είναι ο λόγος που δε μιλά; Στηρίζει τις επιλογές του τεχνικού διευθυντή; Μήπως οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα κρύβουν την αιτία των τακτικών λαθών που στοιχίζουν στην ομάδα;

Το ένστικτο του φιλάθλου δεν μπορείς εύκολα να το ξεγελάσεις σε τέτοιες περιπτώσεις. Κάτι υπάρχει, που ναι μεν καλώς μένει κρυφό, γιατί δεν είναι ορθό να βγαίνουν τέτοιες λεπτομέρειες στη φόρα, ωστόσο, εγείρουν ερωτηματικά. Είναι ακόμα πιο ορθό να λυθούν οι τυχόν παρεξηγήσεις για το καλό της ομάδας. Πρέπει να υπάρξει σύμπνοια για να επιτευχθούν οι μακροχρόνιοι στόχοι. Αυτό ήταν το μυστικό της «μαγικής» διετίας 2017 - 2019 και αυτό είναι το ζητούμενο πλέον...

Stratego 

Πηγή φωτογραφίας: sportime.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κύπελλο Ελλάδος

[Κύπελλο Ελλάδος][stack]

Retro Videos

[Retro Videos][btop]

Άλλα videos

[Videos][btop]