UEFA Europa Conference League

[UEFA Europa Conference League][slideshow]

Pre-game...

[pre-game][btop]

After match...

[After match][btop]

Η αιτία που ο ΠΑΟΚ δεν βρίσκει παίκτη στη θέση «10». Ανάλυση...


Το ερώτημα που πλανάται στο μυαλό και το ταξιδεύει από στόμα σε στόμα όλων στον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ είναι ένα και έχει πάρει ποικίλες διαστάσεις. «Ποιος θα καλύψει επάξια τη θέση 10...»; Άλλωστε, είναι ο διακαής πόθος του coach και μάλιστα, το έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις του ουκ ολίγες φορές από το καλοκαίρι.

Το ιστορικό της προσπάθειας απόκτησης επιθετικού μέσου

Την τελευταία μεταγραφική περίοδο, αυτή του καλοκαιριού, μας ενημέρωσαν ότι η ομάδα scouting του ΠΑΟΚ είχε κάνει focus σε μερικούς παίκτες που παίζουν πίσω από το σέντερ φορ. Στη θέση που λέγεται «επιθετικός μέσος».

Η πιο πολυδιαφημισμένη, τέτοιου τύπου μεταγραφή, ήταν του Nicolás Quagliata. Δυστυχώς, ο νεαρός Ουρουγουανός δεν κατάφερε να κάνει καλό ξεκίνημα, διαψεύδοντας, τουλάχιστον προς το παρόν, τις προσδοκίες του συλλόγου. Το στενάχωρο δεν είναι τόσο το ότι δεν κατάφερε να εδραιωθεί, όσο που και πάλι η θέση 10 έμεινε ορφανή από αξιόπιστο εκπρόσωπο.

Η αλήθεια είναι ότι ο οδυνηρός αποκλεισμός από το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι δεν επέτρεψε την υπέρβαση για τον ερχομό στην Τούμπα ενός πραγματικού δεκαριού, το οποίο θα κάνει τη διαφορά, δίνοντας ώθηση στο νεανικό σύνολο που χτίζει ο Razvan Lucescu.

Έτσι, έγινε μια τελευταία μεταγραφή, αυτή του Brandon Tomas, με την κρυφή ελπίδα ότι θα μπορέσει να αρπάξει την ευκαιρία και να παίξει πίσω από τον φορ, καθώς και τεχνική κατάρτιση έχει και δίχτυα βλέπει. Επιπλέον, οι συστάσεις που τον συνόδευαν μιλούσαν για έναν παίκτη που παίζει τρεις θέσεις. Του σέντερ φορ, του επιτελικού μέσου και του αριστερού χαφ. Αντί αυτού, είδαμε να χρησιμοποιείται μόνο στη θέση 9, στη θέση του αμφιταλαντευόμενου ακόμα, Nélson Oliveira.

Σίγουρα, θα σκέφτεστε ότι όλα αυτά είναι γνωστά και θα αναρωτιέστε ακόμα περισσότερο, ποιος να είναι ο λόγος της αναφοράς μου σε αυτά.

Υπομονή και θα δώσω την απάντηση της σκέψης μου στη συνέχεια.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά... και οι εκτιμήσεις μου!

Έχω κατηγοριοποιήσει κάποια καίρια χαρακτηριστικά, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες της συγκεκριμένης θέσης και προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του σημερινού προπονητή. Ο λόγος που γίνεται αυτή η προσαρμογή, είναι για να αντιληφθούμε ακόμη πιο ξεκάθαρα ότι ο Razvan Lucescu δεν διαβάζει τις απαιτήσεις της θέσης συμβατικά (όπως ακριβώς κάνει και με άλλες, για παράδειγμα τη θέση του φορ). Με άλλα λόγια, ζητά ένα μίγμα ιδιοτήτων και όχι συγκεκριμένα, μεμονωμένα χαρακτηριστικά! Ο λόγος; Θα φανερωθεί παρακάτω...

Προκειμένου να μη ζαλίσω με εκτενή ανάλυση, πέρασα τα σχετικά χαρακτηριστικά σε έναν πίνακα. Με αυτόν τον τρόπο δίνω πιο περιεκτικά τη δική μου άποψη, πάνω στις ικανότητες των παικτών που διαθέτει το ρόστερ του ΠΑΟΚ, σε σχέση πάντα με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης.








Η ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών έχει ως εξής:

διατήρηση κατοχής: αναφέρεται στην ικανότητα του παίκτη να διατηρεί τη μπάλα στην κατοχή του και να αποφεύγει την πίεση των αντιπάλων, κυρίως όταν βρίσκεται έξω από τη μεγάλη τους περιοχή.

κάθετη πάσα σε μικρό χώρο: είναι η ικανότητα του παίκτη να βρίσκει ξεμαρκάριστο συμπαίκτη σε απόσταση 2-3 μέτρων και να τον βγάζει σε θέση βολής για γκολ.

κάθετη πάσα σε μεγάλο χώρο: είναι η ικανότητα του παίκτη να βρίσκει με μπαλιά 30 - 40 μέτρων τον συμπαίκτη του, δίνοντας την ευκαιρία για επίτευξη τέρματος.

σκοράρισμα: η ικανότητα του παίκτη να σκοράρει όταν βρεθεί εντός ή εκτός περιοχής (η διαφοροποίηση της ακριβής θέσης του παίκτη δεν έχει αξία, καθώς μας ενδιαφέρει αν βρίσκει δίχτυα)

πίεση ψηλά: η δυνατότητα του παίκτη να έχει τη φυσική κατάσταση και τη σωματική διάπλαση για γρήγορο πρέσινγκ των αντιπάλων στη γραμμή άμυνάς τους.

3ος αμυντικός χαφ: η δυνατότητα που έχει ο παίκτης να οπισθοχωρεί σε φάση άμυνας και να γίνεται 3ος αμυντικός χαφ της ομάδας.

ταχύτητα: η ικανότητα το παίκτη να αναπτύσσει ταχύτητα με τη μπάλα και χωρίς τη μπάλα στα πόδια.

ηγετική ικανότητα: η ικανότητα του παίκτη να αναλαμβάνει με επιτυχία να κουβαλήσει τη μπάλα ή να πασάρει σωστά ή να πετύχει τέρμα σε κρίσιμες στιγμές του αγώνα.

Αξιολόγηση των δεδομένων

Μπορούμε να κάνουμε μια απλή ποσοτική αξιολόγηση, δίνοντας έμφαση στα θετικά σημεία του καθενός:


Από αυτά συμπεραίνουμε ότι ο Omar El Kaddouri είναι εκείνος που μπορεί να ικανοποιήσει τα περισσότερα από τα αιτήματα της θέσης «10». Επειδή όμως, όπως ξέρουμε, δεν μπορεί να αγωνιστεί στα περισσότερα παιχνίδια, έχουμε την επιλογή να καταλήξουμε στον επόμενο. Αυτός είναι ο Andrija Živković!

Μη ξεχνάμε ότι η ανάλυση αυτή είναι σε ένα πρώτο στάδιο και ότι είναι δύσκολο να θυσιάσουμε την απόδοση που μπορεί να έχει ο Σέρβος στα άκρα της επίθεσης και να τον τοποθετήσουμε πίσω από το σέντερ φορ. Σαφώς και δεν θα τον επιλέγαμε ποτέ για βασικό δεκάρι!

Κάποιος άλλος εδώ, θα πρότεινε κάτι πιο επαναστατικό. Ο Douglas Augusto να μην είναι το βασικό δεκάρι της ομάδας, καθώς υπάρχουν άλλοι που μπορούν να προσφέρουν περισσότερα. Και δεν θα έχει άδικο, όπως όλοι μπορείτε να δείτε!

Η αποκάλυψη της αιτίας της παρούσας ανάλυσης

Ωστόσο, ποια είναι η χρησιμότητα της ανάλυσης αυτής; Ποιος είναι ο λόγος που έκανα τον κόπο να μελετήσω τις δυνατότητες που υπάρχουν για την κάλυψη της θέσης αυτής; Ο λόγος είναι ένας!

Ο σκοπός είναι να καταδείξουμε, ότι ο Razvan Lucescu ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ (συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων)! Κανένας δεν κατέχει το απόλυτο αιτιολογικό της σκέψης του τεχνικού team. Δεν είναι σώφρον να ταυτιζόμαστε ΑΠΟΛΥΤΑ με οποιαδήποτε άποψη που ακούμε. Κάθε ένας έχει ένα κομμάτι της αλήθειας. Αυτό γιατί, αποφασίζει μόνο ένας. Ο ειδήμων! Στην περίπτωσή μας ο coach. Μπορεί να διαφωνούμε μαζί του, σε πάρα πολλά σημεία. Ωστόσο, οφείλουμε να τον καταλάβουμε και να του δώσουμε χώρο και χρόνο να εφαρμόσει το πλάνο του.

Ο Ρουμάνος τεχνικός έχει διαφορετική άποψη για τη θέση αυτή. Στο πλάνο που έχει καταστρώσει με τους συνεργάτες του, έχει καταλήξει στο ότι ο παίκτης που θα αγωνιστεί εκεί είναι αναγκαίο εν πρώτοις, να αμύνεται σωστά. Να έχει επιπλέον εκείνον τον σωματότυπο που θα επιτρέψει στην ομάδα να πιέσει ψηλά. Αυτό καταδεικνύει η σταθερή χρησιμοποίηση του Douglas Augusto στη θέση αυτή.

Τότε, θα μου πείτε, γιατί ήρθαν φέτος δύο ποδοσφαιριστές υποψήφιοι για τη θέση αυτή, με ισχνό και μικροκαμωμένο σωματότυπο; Αναφέρομαι βέβαια, στους  Tiago Dantas και Nicolás Quagliata

Η απάντηση, κατά τη γνώμη μου, βρίσκεται στο εικοσαήμερο (ίσως και παραπάνω), που οι Douglas Augusto και Jasmin Kurtić βρίσκονταν υπ' ατμόν! Ήταν εκείνο το διάστημα που προσπαθούσαν ο Razvan Lucescu μαζί με τον José Boto να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά των αμυντικών χαφ, ώστε να έλθουν πιο ευέλικτοι και πιο μπαρουτοκαπνισμένοι. Αν συνυπολογίσουμε και την ξαφνική αλλαγή στάσης στην υπόθεση του Αυστριακού Stefan Schwab, ο οποίος έμεινε στην ομάδα ενώ δεν έβγαινε τέτοια είδηση από το ρεπορτάζ, τότε νομίζω ότι εδραιώνεται το σενάριο αυτό. Και αυτό γιατί, αιτιολογήθηκε ότι έμεινε γιατί θα είχαμε αποχωρήσεις στη θέση αυτή!

Αφού λοιπόν, αποφασίστηκε τελικά να παραμείνουν όλοι για άλλη μία χρονιά στην Τούμπα, έπρεπε να γίνει τουλάχιστον ακόμα μία προσθήκη στην πολυσυζητημένη θέση, που όμως να είναι τύπου Douglas Augusto, αλλά με πρόσθετα χαρακτηριστικά την έφεση στην κάθετη πάσα και στο σκοράρισμα. Αυτός ο παίκτης δεν βρέθηκε και κάπως έτσι καταλήξαμε στα ίδια!

Άλλωστε, είναι δύσκολη υπόθεση να βρεις ακριβώς αυτό που αναλύουμε. Το κασέ είναι υψηλότερο και δυσκολεύεται η διοίκηση να ξεπεράσει τον οικονομικό στόχο που έθεσε για αυτή τη χρονιά.

Η ομάδα λοιπόν, όπως γίνεται απόλυτα σαφές, δεν αναζητά έναν καλό επιθετικό μέσο απλά! Επιθυμεί να έχει στοιχεία του Βραζιλιάνου που παίζει αυτή τη στιγμή στη θέση, συν επιπρόσθετα προσόντα, ανεβάζοντας τον πήχη δυσκολίας στα ύψη.

Όπως είδαμε στην ανάλυση αυτή, αν την υποστήριζε κάποιος που είχε εξουσία μικροφώνου, θα μπορούσε πολύ εύκολα να λαϊκίσει. Θα μπορούσε να παρασύρει πολλούς στην άποψή του και να δημιουργήσει έτσι διχόνοια.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι όταν θα αλλάξουν τα αμυντικά χαφ και θα προσδώσουν άλλα χαρακτηριστικά στην ομάδα, τότε είμαι σίγουρος ότι θα χωρέσει στη θέση «10» ένας καθαρά επιθετικός μέσος, που δε θα χρειάζεται να γίνεται πάνα ο 3ος αμυντικός χαφ! Μέχρι τότε, θα βλέπουμε στη θέση αυτή τον αργό Douglas Augusto και ίσως κάποιες φορές, όταν η κατάσταση της υγείας του τού το επιτρέπει, τον Omar El Kaddouri. Υπομονή. Άλλωστε, δεν είσαι ΠΑΟΚ αν δεν έχεις υπομονή!

Stratego 

Πηγή φωτογραφίας: oldjuve.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κύπελλο Ελλάδος

[Κύπελλο Ελλάδος][stack]

Retro Videos

[Retro Videos][btop]

Άλλα videos

[Videos][btop]