UEFA Europa Conference League

[UEFA Europa Conference League][slideshow]

Pre-game...

[pre-game][btop]

After match...

[After match][btop]

Αστέρας - ΠΑΟΚ 0-1. Νίκη με τύχη και κάκιστη εμφάνιση. Κέρδος ο Πασχαλάκης


Το παιχνίδι στην Τρίπολη με τον Αστέρα ήταν κομβικής σημασίας. Αν ο ΠΑΟΚ άφηνε έστω και δύο πόντους εκεί θα μιλούσαμε σήμερα για την αρχή μιας κρίσης, την αρχή μιας δύσκολης διαχείρισης που θα είχε να βγάλει εις πέρας ο coach και όλο το club. Η νίκη όμως ήρθε. Βέβαια, ήρθε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι από τα 11 βήματα. Έστω κι έτσι, δίνει ανάσες στην ομάδα, καθώς οι 3 πόντοι σε αυτή τη δύσκολη έδρα, απέναντι σε μια όντως σκληροτράχηλη ομάδα με παίκτες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να σου κάνουν τη ζημιά, ισοδυναμούν ούτε λίγο ούτε πολύ με ψυχολογικό advantage.

Το ότι ο Andelino Vieirinha είναι ακόμα βασικός, σαφώς και λέει πολλά για την ποιότητα του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού στα άκρα της άμυνας

Σε αυτό το παιχνίδι, κατά τη γνώμη μου, MVP θα πρέπει να αναδειχθεί ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης. Πέρα από τις καίριες επεμβάσεις του, διακρίθηκε και για κάτι ακόμα. Για τη συγκέντρωσή του και την ηγετική συμπεριφορά. Ήταν ο στυλοβάτης της άμυνας και εκείνος που ενέπνευσε και παρότρυνε τους συμπαίκτες του να μείνουν ενωμένοι και δυνατοί μέχρι το τέλος, υπερασπιζόμενοι όλοι μαζί το 0-1. Ήταν πράγματι εκπληκτικός.

Η εικόνα του αγώνα

Το πρώτο ημίχρονο ξεκίνησε ιδανικά για τον ΠΑΟΚ. Πίεσε, κράτησε μπάλα, είχε όρεξη και δημιούργησε δύο φάσεις. Στη συνέχεια όμως, και μέχρι το τέλος του αγώνα, η απόδοση των Θεσσαλονικέων δεν ήταν η αναμενόμενη. Εντούτοις, ευτύχησαν να προηγηθούν με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του αρχηγού τους Adelino Vieirinha στο 27ο λεπτό. Συνολικά, η εικόνα της ομάδας δεν ήταν καλή (βλ. διάγραμμα Attack Momentum). Η μπάλα χάθηκε αρκετές φορές στον μεσαίο χώρο και η δημιουργική φαντασία αχνοφαινόταν σε μετρημένες, καλές στιγμές.

Attack Momentum

Ατομικές παρατηρήσεις

Ναι, ο ΠΑΟΚ ήταν κακός. Τι έφταιξε όμως; Ποιες σταθερές λείπουν για να αποκτήσει την σιγουριά της διεκδίκησης του πρωταθλήματος;

Το χθεσινό ματς έκανε εμφανές το πρόβλημα στα σέντερ μπακ. Ο Jeronimo Barrales κατάφερε να εκθέσει, ευτυχώς όχι ανεπανόρθωτα, τον Fernando Varela. Κέρδισε κεφαλιές και τοποθετήσεις, εκτοπίζοντας τον δυναμικό κατά τα άλλα αμυντικό του ΠΑΟΚ.

Οι αμυντικές τοποθετήσεις του Adelino Vieirinha, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις ήταν εντελώς άστοχες και λίγο έλειψε να δεχτούμε γκολ. Η κούραση του αρχηγού είναι σημαντικά αρνητικό στοιχείο. Είναι ανάγκη, τόσο να παίρνει ανάσες, όσο και να μην λογίζεται πλέον στην βασική ενδεκάδα της ομάδας. Το ότι είναι ακόμα βασικός, σαφώς και λέει πολλά για την ποιότητα του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού στα άκρα της άμυνας.

Η θέση του σέντερ φορ δεν γεμίζει. Την Κυριακή ήταν λες και παίζαμε χωρίς παίκτη στη θέση αυτή. Υπάρχει αδυναμία στο κράτημα της μπάλας ψηλά από τον οποιονδήποτε βαφτίζεται σέντερ φορ. Πρέπει να γίνει κατανοητό τόσο στον Karol Swiderski, όσο και στον Chuba Akpom, πως η απαίτηση σε τέτοια παιχνίδια που ο αντίπαλος πιέζει σχεδόν ένα ολόκληρο ημίχρονο είναι να είναι εκεί, στη κορυφή και να απασχολούν τα αντίπαλα σέντερ μπακ. Όπως επίσης, απαίτηση είναι να κρατούν τη μπάλα με πλάτη, προκειμένου να δίνει χώρο και χρόνο στους συμπαίκτες τους να τους στηρίξουν στην επίθεση.

Συμπεράσματα

Δεδομένο είναι πως η ομάδα με το υλικό που έχει το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσπαθήσει να μην χάσει έδαφος έως τον Ιανουάριο, καθώς κάτι περισσότερο από σίγουρο είναι πως ο ΠΑΟΚ περιμένει τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, προκειμένου να καλύψει τα κενά του. Θυμίζω τη δήλωση του Razvan Lucescu στις 14/9/2021 ότι πρέπει:

...να προετοιμαστούμε κατάλληλα για την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, ώστε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας.
Razvan Lucescu

Δεν αναμένω άμεσα αλλαγή προς το καλύτερο. Άλλωστε, Όπως σχολίασε στο instagram η επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ paokfc:

We're in the beginning of the beginning.

Διανύουμε άλλη μια χρονιά υπομονής...

Stratego 

Πηγή φωτογραφίας: inpaok

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κύπελλο Ελλάδος

[Κύπελλο Ελλάδος][stack]

Retro Videos

[Retro Videos][btop]

Άλλα videos

[Videos][btop]