UEFA Europa Conference League

[UEFA Europa Conference League][slideshow]

Pre-game...

[pre-game][btop]

After match...

[After match][btop]

Τα χαρακτηριστικά της ομάδας επί εποχής Α. Φερέιρα


Η χρονιά ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ. Οι προκρίσεις εις βάρος των Μπεσίκτας και Μπενφίκα ήταν βάλσαμο στην ανοιχτή πληγή της αποτυχημένης περυσινής σαιζόν. Η τελευταία έκλεισε με μια νότα αισιοδοξίας, καθώς η αλλαγή της διάταξης του Αμπέλ Φερέιρα σε 3-4-3 φανέρωσε τα πρώτα θετικά δείγματά της και μάλιστα σε αγώνες υψηλότερου ρίσκου, όπως τα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος.
Τα τρία σέντερ μπακ και το passing game στον χώρο του κέντρου, καθώς επίσης και η αξιοποίηση των κενών χώρων με την ταχύτατη εφαρμογή αιφνιδιασμών, έδειξαν από την αρχή το στυλ παιχνιδιού που θα βλέπαμε φέτος...
Η λάθος ιδιοσυγκρασία του Αμπέλ Φερέιρα ίσως ήταν αποτέλεσμα της λανθασμένα εικόνας που είχε για το "αήττητο" της ομάδας, η οποία λανθασμένη εικόνα αντικατοπτριζόταν  στον έξω κόσμο. Οι αποφάσεις του ήταν δηλαδή αποτέλεσμα επεξεργασίας λανθασμένων δεδομένων...
Τη σαιζόν 2020-2021 φάνηκε να αλλάζει κάτι στο αγωνιστικό προφίλ της ομάδας. Σαφώς, το passing game και η συνεχής εναλλαγή θέσεων προκειμένου να δημιουργούνται κενά στις αντίπαλες άμυνες, καθώς επίσης και η αξιοποίηση των κενών χώρων με την ταχύτατη εφαρμογή αιφνιδιασμών, έδειξαν από την αρχή το στυλ παιχνιδιού που θα βλέπαμε φέτος από τους εναπομείναντες παίκτες. Θυμίζω την πώληση Λημνιού και την απομάκρυνση κατ' ουσίαν από την ομάδα των Βιεϊρίνια, Μάτος, την "περήφανη" πώληση του Πέλκα και του Άκπομ και την εν γένει απογύμνωση της γραμμής κρούσης.

Παρ' όλη την αποψίλωση της ομάδας, η φιλοσοφία της πίεσης στα 3/4 του γηπέδου και η δημιουργία παγίδων στο χώρο του κέντρου κλέβοντας μπάλες στο πιο νευραλγικό σημείο του, άφηνε πολλές υποσχέσεις. Αν το ελλιπές ρόστερ μπορούσε να πλαισιωθεί από έναν σέντερ φορ με "ψυχρό αίμα" και έναν πιο γρήγορο σέντερ μπακ με καλή τεχνική, ώστε να προωθεί το παιχνίδι από πίσω, τότε πιθανότατα το τέλος της χρονιάς θα μας έβρισκε σε ανοδική πορεία.

Επειδή όμως, ο οργανισμός ΠΑΟΚ γκρεμίζει πολύ εύκολα ό,τι με κόπο χτίζει, φρόντισε να μείνει πιστός στον ίδιο του τον εαυτό και το έκανε πάλι πράξη. Αντί να στηρίξει αυτό που διαφαινόταν, άφηνε να εννοηθεί ότι συμμερίζεται την μουρμούρα των ποδοσφαιρικά άρτια καταρτισμένων (!) οπαδών που χειραγωγούνταν από μέσα της πόλης ότι τάχα το σύστημα 3-4-3 επειδή χρησιμοποιεί 3 κεντρικούς αμυντικούς είναι αμυντικογενές!!! Λες και οι κεντρικοί αμυντικοί δεν είναι εκείνοι που αρχίζουν την επιθετική προσπάθεια της ομάδας και δεν συμμετέχουν σε αυτή.

Τα λάθη του Φερέιρα ήταν κυρίως στον τομέα της ιδιοσυγκρασίας. Άργησε πολύ να καταλάβει πώς έπρεπε να λειτουργήσει στον ΠΑΟΚ. Ίσως όμως και αυτό να ήταν αποτέλεσμα της λανθασμένα εικόνας που είχε για το "αήττητο" της ομάδας, η οποία λανθασμένη εικόνα αντικατοπτριζόταν  στον έξω κόσμο. Οι αποφάσεις του ήταν αποτέλεσμα επεξεργασίας λανθασμένων δεδομένων. Σε πολλές περιπτώσεις προσπάθησε να τονώσει την ψυχολογία των παικτών κάνοντας πραγματικά τον "κλόουν"! Πίστευε προφανώς, ότι οποιοδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα ήταν μια παρένθεση στην "αναγνωρισμένη" ικανότητα των παικτών του και με αυτόν τον τρόπο προσπαθούσε να τους ξυπνήσει. Ωστόσο, εκείνοι που τον πλαισίωναν δεν ήταν σε θέση να τον ενημερώσουν εις βάθος για το γεγονός ότι ο κατά τα άλλα πολύ αποτελεσματικός προπονητής Ραζβάν Λουτσέσκου, δημιούργησε μια ομάδα που θα έπαιρνε το πρωτάθλημα, αλλά δεν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί ομάδες, έστω και χαμηλού ευρωπαϊκού επιπέδου, καθώς έπαιζε ένα αναχρονιστικό στυλ ποδοσφαίρου.

Εν κατακλείδι, η γενική εικόνα της ομάδας του Αμπέλ Φερέιρα είχε τον χαρακτήρα που όλοι οι οπαδοί της ομάδας μας θέλουμε να βλέπουμε και δεν είναι άλλος από τη μαχητικότητα και την πίεση στον αντίπαλο. Η ομάδα του, κάλυπτε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου δίνοντας το στίγμα της πανταχού παρουσίας, υπενθυμίζοντας στον αντίπαλο ότι θα έπρεπε να κοπιάσει πολύ για να αναμετρηθεί μαζί της. Θα τον προτιμούσα να ερχόταν στην ομάδα μας πριν την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ίσως τότε, να είχαμε τη διάθεση να τον εκτιμήσουμε και να μεγαλώναμε ποδοσφαιρικά μαζί του στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Stratego 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κύπελλο Ελλάδος

[Κύπελλο Ελλάδος][stack]

Retro Videos

[Retro Videos][btop]

Άλλα videos

[Videos][btop]