UEFA Europa Conference League

[UEFA Europa Conference League][slideshow]

Pre-game...

[pre-game][btop]

After match...

[After match][btop]

Με προσαρμοσμένη τακτική ο ΠΑΟΚ μπορεί να τιμωρήσει την αλαζονεία των Γάλλων


Η Olympique de Marseille έδειξε ότι είναι μια δουλεμένη ομάδα με συγκεκριμένη ποδοσφαιρική φιλοσοφία. Είναι εκ πρώτης ανάγνωσης ομάδα του προπονητή. Δηλαδή, στηρίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στη στρατηγική της.

Ο τρόπος άμυνας της Olympique de Marseille

Η άμυνά της τοποθετείται υπερβολικά ψηλά, δίνοντας έτσι χώρο στους αντιπάλους της να κινηθούν με μεγάλες κάθετες κινήσεις στην πλάτη της. Το αντίδοτό της σε αυτό είναι η ταχύτητα των τεσσάρων αμυντικών της. Έχοντας γρήγορα αντανακλαστικά και την ικανότητα βέβαια να επιταχύνουν, προλαβαίνουν πολλές από τις εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις στην εστία του Steve Mandanda.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο ΠΑΟΚ έκανε το αυτονόητο [...] ανάγκασε τις γραμμές της Olympique de Marseille σε οπισθοχώρηση και οι αμυντικοί της βρέθηκαν έξω από τα νερά τους. Όταν η μπάλα πέρασε στη ζώνη που βρίσκεται έξω από την περιοχή τους, εκείνοι πελαγοδρομούσαν

Παρατηρώντας προσεκτικά, διαπίστωσα ότι η εγρήγορσή τους είναι σε τέτοιο υψηλό βαθμό, που οποιαδήποτε υποψία κάθετης κίνησης του αντιπάλου στον κενό χώρο ανάμεσα στην τελευταία ζώνη άμυνας και του τερματοφύλακα, αμέσως λαμβάνουν θέση αναμονής για σπριντ. Αυτός είναι ο λόγος που ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να βγάλει ούτε μία μεγάλη πάσα στην πλάτη της, αν και φανερά αυτή ήταν η οδηγία του Razvan Lucescu.

Κι όμως, υπάρχει τρόπος!

Ο Ρουμάνος τεχνικός από την αρχή του αγώνα ακολούθησε τη στρατηγική της ήρεμης κατοχής στην άμυνα της ομάδας του δικεφάλου. Ο λόγος ήταν να διατηρήσει τη μπάλα στα πόδια των δύο στόπερ Angel Crespo και Ingi Ingason, έτσι ώστε, πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονούσε αυτό, να αναγκάσουν τους Γάλλους να ανοίξουν τις γραμμές τους. Έτσι, ευελπιστούσε να βρει χώρους στη μεσαία γραμμή τους, απειλώντας στη συνέχεια την εστία τους.

Θα πρέπει να προσαρμοστεί το επιθετικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Είναι σημαντικό να υπάρχει κίνηση ανάμεσα στις δύο ζώνες άμυνας. Να τροφοδοτούνται περισσότερο οι παίκτες που θα βρίσκονται εκεί

Τα δύο γκολ των Gerson και Dimitri Payet στο πρώτο ημίχρονο κατέδειξαν το λάθος της επιλογής. Το στρατήγημα μπορεί να πετύχαινε με αντιπάλους ίσης ατομικής αξίας με αυτούς του ΠΑΟΚ, αλλά η Olympique de Marseille έχει παίκτες που τα φυσικά τους προσόντα είναι ανώτερα. Έπρεπε να βρεθεί διαφορετική λύση...

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο ΠΑΟΚ έκανε το αυτονόητο. Μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Η πίεση του ΠΑΟΚ ανάγκασε τις γραμμές της Olympique de Marseille σε οπισθοχώρηση και οι αμυντικοί της βρέθηκαν έξω από τα νερά τους. Όταν η μπάλα πέρασε στη ζώνη που βρίσκεται έξω από την περιοχή τους, εκείνοι πελαγοδρομούσαν και αυτό έγινε περισσότερο από φανερό στο γκολ του δικεφάλου, όσο και στη μοναδική ευκαιρία του Chuba Akpom, που βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Γάλλο τερματοφύλακα Steve Mandanda. Αυτό είναι το αδύνατο σημείο της άμυνας της Olympique de Marseille.

Συμπεράσματα

Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος εκείνος, που θα βοηθήσει την ελληνική ομάδα να διασπάσει τη μεσαία γραμμή των Γάλλων, ώστε με τριγωνικούς σχηματισμούς και γρήγορη εναλλαγή της μπάλας να πατήσει μέσα στη μεγάλη τους περιοχή. Κατά τη γνώμη μου αυτό θα επιτευχθεί με την οπισθοχώρηση του Douglas Augusto, ως παρτενέρ του Jasmin Kurtić στη μεσαία γραμμή.

Δε φτάνει μόνο αυτό. Θα πρέπει να προσαρμοστεί το επιθετικό παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Είναι σημαντικό να υπάρχει κίνηση ανάμεσα στις δύο ζώνες άμυνας. Να τροφοδοτούνται περισσότερο οι παίκτες που θα βρίσκονται εκεί (π.χ. Diego BiseswarAndrija ŽivkovićOmar El Kaddouri), αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει αρκετή κίνηση στους ελεύθερους χώρους μέσα στη μεγάλη περιοχή της Olympique de Marseille.

Πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ έχει την ψυχική θέληση που απαιτείται για να δείξει ακόμα μια φορά στην ποδοσφαιρική ιστορία, ότι η αλαζονεία, τόσο των παικτών της γαλλικής ομάδας, όσο και του Αργεντίνου προπονητή της Jorge Luis Sampaoli, θα τιμωρηθεί.

Stratego 

Πηγή φωτογραφίας: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κύπελλο Ελλάδος

[Κύπελλο Ελλάδος][stack]

Retro Videos

[Retro Videos][btop]

Άλλα videos

[Videos][btop]