UEFA Europa Conference League

[UEFA Europa Conference League][slideshow]

Pre-game...

[pre-game][btop]

After match...

[After match][btop]

Σκιαγραφώντας. Karol Swiderski, ψάχνοντας τα πατήματά του


Ο Karol Swiderski γεννήθηκε στις 23.01.1997 στη μικρή πόλη Rawicz που βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη της Πολωνίας. Ήρθε στον ΠΑΟΚ με αρκετές φιλοδοξίες να τον συνοδεύουν, κυρίως από την τρίχρονη επιτυχημένη παρουσία του στην πρώτη ομάδα της πατρίδας του "Γιαγκελόνια" (Jagiellonia Białystok). Όταν πάτησε το πόδι του στην Τούμπα είχε μόλις αναχωρήσει το βαρύ πυροβολικό της ομάδας που ακούει στο όνομα Aleksandar Prijovic, ο άνθρωπος που με τις 56 συμμετοχές του και τα 35 γκολ (0,625 γκολ ανά αγώνα!) στοίχειωνε τη θέση του σέντερ φορ στους ασπρόμαυρους. Είναι δύσκολο να ξεπεράσεις το ιδανικό παρελθόν!

Τα χαρακτηριστικά του Karol Swiderski και η δυσαρέσκεια

Αν θέλαμε να σκιαγραφήσουμε το ποδοσφαιρικό προφίλ του Karol Swiderski θα μπορούσαμε να γράψουμε τα παρακάτω. Δεν είναι ιδιαίτερα ψηλός, ούτε ιδιαίτερα γρήγορος. Καθώς επίσης η τεχνική του κατάρτιση δεν είναι αξιοσημείωτη. Παρ' όλα αυτά, βρίσκει τον τρόπο να βάλει τη μπάλα στο πλεκτό. Όχι βέβαια με συχνότητα. Είναι μαχητικός και πεισματάρης, όταν όμως έχει καλή ψυχολογία. Εν ολίγοις, θα περίμενε κανείς να είναι πιο ώριμος στην ηλικία του. Πάντως, το αποτέλεσμα μπορεί να αφήσει τον προπονητή του αρκετά ικανοποιημένο.


Τα αδύνατά του σημεία μπορούμε να πούμε ότι είναι η ισχνή μυϊκή του μάζα, όσο και η έλλειψης αποφασιστικότητας. Αν φέρουμε στη μνήμη μας και το χρονικό διάστημα ενός έτους που η ψυχολογική κατάπτωση χτύπησε κόκκινο, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι έφερε πολλούς οπαδούς στη δύσκολη (κατ' άλλους ευχάριστη) θέση να βγάλουν το συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ομάδας του ΠΑΟΚ.

Ένα έμπειρο μάτι θα έβλεπε ότι υπάρχει αδυναμία στην πρώτη μπάλα υποδοχής. Όταν η μπάλα έρχεται χαμηλά και ο Πολωνός έχει πλάτη τον αντίπαλο, το κοντρόλ του μερικές φορές είναι τόσο κακό, που χάνει την κατοχή με αποτέλεσμα να ανακόπτει τη δυνατότητα γρήγορης μετάβασης από την άμυνα στην επίθεση. Το ίδιο συμβαίνει με τις εναέριες πρώτες μπάλες. Αξίζει να αναφερθεί ότι όσο περνά ο καιρός και μορφοποιείται στο μυαλό του το στυλ παιχνιδιού που του αρμόζει, τόσο βελτιώνει τον έλεγχο της μπάλας και τις εναέριες διεκδικήσεις σε transition.


Με αυτά τα όχι τόσο μεστά χαρακτηριστικά και ελλείψει άλλου ικανού στράϊκερ οι κατά καιρούς coach επέλεγαν να μοιράζεται ο Πολωνός το 90λεπτο εκάστου αγώνα στην αρχή με τον Chuba Akpom και στη συνέχεια με τον Antonio-Mirko Čolak, για όσο διάστημα ο τελευταίος έμεινε στην ομάδα. Φαινόταν ολοκάθαρα ότι η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια του ίδιου του "Swarovski" για την απόδοσή του τον είχε καταβάλει. Η αυτοκατηγορία δεν άργησε να του ρίξει περισσότερο την ψυχολογία.


Από τον παραγκωνισμό ξανά στην 11άδα

Έπρεπε να προχωρήσει η διοίκηση του ΠΑΟΚ σε μια σημαντική προσθήκη στη θεση 9, φέρνοντας στην Τούμπα τον Michael Krmencik για να "ξυπνήσει" ο Πολωνός. Η αλήθεια είναι, ότι δεν πήρε άμεσα το μήνυμα. Συνέχισε να παραπατάει ποδοσφαιρικά και ο Τσέχος βρήκε "εύκολα" θέση στην 11άδα του δικεφάλου του Βορρά, δίνοντας όγκο στην επίθεση. Δεν πέρασαν λίγες αγωνιστικές και ο 24χρονος Πολωνός κατάφερε να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη του Πάμπλο Γκαρσία.


ΠΗΓΗ: bialystok.wyborcza.pl 

Η ψυχολογία άλλαξε προς το καλύτερο. Η εμπιστοσύνη του Swiderski στον εαυτό του και ο αέρας σιγουριάς που αρχίζει να αποπνέει όταν κατέχει τη μπάλα, δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο, πιο αποτελεσματικό. Η ευχάριστη αυτή μετάλλαξη είναι η απόδειξη της άποψης ότι η βελτίωση του κάθε ποδοσφαιριστή μπορεί να επέλθει όταν στην ίδια θέση συνυπάρχουν παίκτες που εντείνουν τον ανταγωνισμό. 


Βέβαια, κάποιοι επισημαίνουν ότι αυτή η αγωνιστική αναγέννηση του Karol Swiderski συμπίπτει με τη συζήτησή του για ανανέωση του συμβολαίου του με τον ΠΑΟΚ. Μακάρι, η εξέλιξη των γεγονότων να διαψεύσει αυτή την άποψη, την ώρα που ο σύλλογος ματώνει οικονομικά από τις ανανεώσεις των Fernando Varela, Angel Crespo, Diego Biseswar κ.α. Οι ανανεώσεις αυτές έγιναν, παραδόξως, με τις ίδιες παρούσες συνθήκες, δηλαδή κατακόρυφη βελτίωση της απόδοσης των αντίστοιχων παικτών λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων της επέκτασης των συμβολαίων τους, αλλά και κατακόρυφη πτώση αυτής μετά την υπογραφή αυτών.


Εμείς ευχόμαστε να διαψευστούν οι Κασσάνδρες και ο ταλαντούχος Πολωνός να βελτιώσει μακροχρόνια κι άλλο την απόδοση του, έτσι ώστε να κερδίσει τόσο ο ίδιος, όσο κυρίως η ομάδα του δικεφάλου του Βορρά. Είναι σίγουρο ότι έχει το μέλλον μπροστά του. Τα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του θα πρέπει, παρ' όλα αυτά να θεωρούνται αναμενόμενα. Με πίστη και υπομονή μπορεί να πετύχει πολλά. Άλλωστε, δεν έκρυψε ποτέ την διάθεσή του για δουλειά, καθιστώντας τον ίδιο υπόδειγμα των αποτελεσμάτων που φέρνει η επιμονή και η αισιοδοξία για ένα καλύτερο ποδοσφαιρικό μέλλον.

Stratego 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Κύπελλο Ελλάδος

[Κύπελλο Ελλάδος][stack]

Retro Videos

[Retro Videos][btop]

Άλλα videos

[Videos][btop]